Erfgoedwerkplaats

Landgoed Reuversweerd

‘Kasteel’ Reuversweerd en de naastgelegen boerderij zijn rijksmonumenten in het buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen. De monumenten liggen op 17 ha grond. Het huis uit 1830, gebouwd in empirestijl, was oorspronkelijk in het bezit van de familie Colenbrander. Door het huwelijk van Henriette Engbertina Colenbrander met baron M.P.D. van Sytzama ging de eigendom over op de familie Van Sytzama. In 1921 werd het landhuis uitgebreid. Ondanks de schade door oorlog en verwaarlozing, heeft het huis een rijk interieur met veel bijzonderheden. Er zijn fraai gedecoreerde stucplafonds, marmeren schouwen, parketvloeren, luxe behang uit de bouwperiode, lambriseringen en muurlijsten. Bijzonder zijn ook de houten schuifluiken voor de hoge ramen, die een fantastisch uitzicht bieden over het IJssellandschap en de Veluwezoom. De nieuwe eigenaar restaureert het kasteel en het omliggend park zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat.

Erfgoedwerkplaats van het GRC

De eigenaar geeft ons de ruimte voor een ‘erfgoedwerkplaats’ op het landgoed. Hier kunnen we, samen met verschillende partners, bijeenkomsten, kennisactiviteiten, cursussen en (gedeelten van) opleidingen verzorgen tijdens de restauratie van het prachtige landhuis en de  boerderij. Op het terrein hebben we een mooie, ruime ‘schottenkeet’ voor de theoretische delen van de kennis- en opleidingsactiviteiten. Daarnaast mogen we veelvuldig gebruik maken van de bouwplaats zelf om de praktijk van de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien.
Als deze restauratie klaar is, dan kunnen we de schottenkeet ´oppakken´ en bij een volgend groot project weer neerzetten. Zo blijft onze kennisoverdracht, waarbij de deelnemers vooral zelf kunnen zien en ervaren, altijd bij de tijd. Dit programma, gecombineerd met de restauratiepraktijk in het ‘kasteel’, kan een positieve rol spelen in de aanval op het gebrek aan ambachtslieden, waar de restauratiebranche nu al mee kampt. Als we niets doen, dan wordt dat probleem alleen maar groter. Het GRC doet al jaren haar uiterste best om ervoor te zorgen, dat aankomende  en huidige professionals  in de restauratiesector goed opgeleid worden of hun kennis en kunde actueel kunnen houden en versterken. De erfgoedwerkplaats is daarin een krachtig instrument. 

Opleiding(en) voor jou als bouwprofessional

Alleen de beste vakmensen zijn geschikt voor het restauratievak. Daarvoor zijn erkende vakopleidingen nodig om slimme, handige en creatieve geesten voor te bereiden op de toekomst van het restaureren. In deze opleidingen komen zowel oude ambachten als nieuwe technieken aan bod. Denk aan 3D-printen, infrarood scannen en het gebruik van drones. En natuurlijk leer je ook circulair en duurzaam restaureren. Ook zijn er een aantal cursussen om praktische kennis op te doen over het restaureren van monumenten.

Technicus Hout en Restauratie MBO-3 niveau | bol/bbl
In Gelderland is grote behoefte aan een moderne, brede houtrestauratie-opleiding op MBO-3 niveau. Deze nieuwe opleiding is een ‘cross-over’ tussen de opleidingen allround timmerman en allround meubelmaker. Gedegen kennis van het houtbewerkings-ambacht is de basis. Daar bovenop besteden we veel aandacht aan moderne technieken, duurzaamheid en aanvullende vaardigheden. Wil jij een houtexpert worden, die oude én moderne technieken gebruikt om houtverbindingen en -constructies in monumenten te restaureren? Dan past de opleiding Technicus Hout en Restauratie goed bij jou.
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Specialist Restauratie Timmeren/Metselen MBO-4 niveau (i.s.m. NCE)
Wil jij je specialiseren in restauratie timmeren of metselen? En wil je ook als (meewerkend) voorman aan de slag gaan? Volg dan nu de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Deze opleiding is bedoeld voor allround opgeleide timmerlieden en metselaars die hun vakkennis willen verdiepen. En die bovendien historische gebouwen willen restaureren en toekomstbestendig maken.
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER)
Wil jij expert worden in het verduurzamen van monumenten om ons cultureel erfgoed te behouden? Meld je dan aan voor de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER) en leer hoe je oude gebouwen energiezuiniger kunt maken. Eigenaren van monumenten en overheden hebben veel behoefte aan deze expertise.
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed (NCE i.s.m. Monumentenwacht Gelderland)
Wil jij expert worden in het verduurzamen van monumenten om ons cultureel erfgoed te behouden? Meld je dan aan voor de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed en leer hoe je oude gebouwen energiezuiniger kunnen maken. Eigenaren van monumenten en overheden hebben veel behoefte aan deze expertise.
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Erfgoedwerkplaats Reuversweerd: Opname en herstel van historisch schilderwerk
Schade aan historisch schilderwerk is altijd maatwerk. Wil je inzicht in herkennen, beoordelen en analyseren van schade of achterstallig onderhoud aan het (buiten)schilderwerk van historische gebouwen? Na een theoretische inleiding krijg je de restauratiepraktijk te zien en krijg je inzicht in een gedegen herstelplan. Je leert de goede aanpak, met de juiste materialen en werkwijzen. Met name interessant voor medewerkers van restauratie- en schilderbedrijven, architecten- en adviesbureaus, gemeentelijk overheden en monumentenwachters.
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Schadebeelden bij monumenten (i.s.m. het NRC)
Tijdens onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumenten kan schade ontstaan door uitvoeringsfouten en verkeerd materiaalgebruik. Het Nationaal Restauratie Centrum (NRC) organiseert in samenwerking met het Gelders Restauratiecentrum (GRC) een serie van drie middagworkshops om schade aan monumenten te herkennen en gebreken te voorkomen.
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Duurzame monumentenzorg (i.s.m. het NRC)
Om ons erfgoed voor de komende generaties in stand te kunnen houden, is het belangrijk dat restauratieprofessionals weten welke mogelijkheden er zijn voor duurzame monumentenzorg. Het Nationaal Restauratie Centrum (NRC) organiseert deze cursus in samenwerking met het Gelders Restauratiecentrum (GRC).
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Duurzaam restaureren voor vaklieden (i.s.m. het NRC)
In deze interactieve en praktische driedaagse cursus besteden krijg je uitgebreide informatie over het thema 'duurzaamheid' in de monumentenzorg. Naast theoretische uitleg werk je praktijksituaties uit en voer je verwerkingsopdrachten uit.
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Lesprogramma voor groep 8 en onderbouw van het VO op Erfgoedwerkplaats Reuversweerd: zien, ervaren en ondervinden
Op Landgoed Reuversweerd in Brummen (bij Zutphen) is een belevingsprogramma opgezet, speciaal voor de leerlingen van groep 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Reuversweerd wordt op dit moment gerestaureerd. De leerlingen beginnen met een interessante presentatie over het landgoed en haar geschiedenis. Daarna gaan ze in groepjes op vier verschillende locaties opdrachten uitvoeren. Daardoor zien, ervaren en ondervinden ze zelf wat er gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat er komt kijken bij de restauratie van een groot huis, de bijgebouwen en het park. Eerdere reacties op het programma, dat twee uur duurt, waren enthousiast, zowel van de leerlingen als de leraren.
Lees verder
Erfgoedwerkplaats
Ervaringsverhalen van restauratiespecialisten
Ervaringsverhalen van restauratiespecialisten
Lees ze hier