Erfgoedwerkplaats
Landgoed Reuversweerd
‘Kasteel’ Reuversweerd en de naastgelegen boerderij zijn rijksmonumenten in het buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen. De monumenten liggen op 17 ha grond. Het huis uit 1830, gebouwd in empirestijl, was oorspronkelijk in het bezit van de familie Colenbrander. Door het huwelijk van Henriette Engbertina Colenbrander met baron M.P.D. van Sytzama ging de eigendom over op de familie Van Sytzama. In 1921 werd het landhuis uitgebreid. Ondanks de schade door oorlog en verwaarlozing, heeft het huis een rijk interieur met veel bijzonderheden. Er zijn fraai gedecoreerde stucplafonds, marmeren schouwen, parketvloeren, luxe behang uit de bouwperiode, lambriseringen en muurlijsten. Bijzonder zijn ook de houten schuifluiken voor de hoge ramen, die een fantastisch uitzicht bieden over het IJssellandschap en de Veluwezoom. De nieuwe eigenaar restaureert het kasteel en het omliggend park zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat.
Erfgoedwerkplaats van het GRC
De eigenaar geeft ons de ruimte voor een ‘erfgoedwerkplaats’ op het landgoed. Hier kunnen we, samen met verschillende partners, bijeenkomsten, kennisactiviteiten, cursussen en (gedeelten van) opleidingen verzorgen tijdens de restauratie van het prachtige landhuis en de boerderij. Op het terrein hebben we een mooie, ruime ‘schottenkeet’ voor de theoretische delen van de kennis- en opleidingsactiviteiten. Daarnaast mogen we veelvuldig gebruik maken van de bouwplaats zelf om de praktijk van de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien.
Als deze restauratie klaar is, dan kunnen we de schottenkeet ´oppakken´ en bij een volgend groot project weer neerzetten. Zo blijft onze kennisoverdracht, waarbij de deelnemers vooral zelf kunnen zien en ervaren, altijd bij de tijd. Dit programma, gecombineerd met de restauratiepraktijk in het ‘kasteel’, kan een positieve rol spelen in de aanval op het gebrek aan ambachtslieden, waar de restauratiebranche nu al mee kampt. Als we niets doen, dan wordt dat probleem alleen maar groter. Het GRC doet al jaren haar uiterste best om ervoor te zorgen, dat aankomende en huidige professionals in de restauratiesector goed opgeleid worden of hun kennis en kunde actueel kunnen houden en versterken. De erfgoedwerkplaats is daarin een krachtig instrument.
Opleiding(en) voor jou als bouwprofessional
Alleen de beste vakmensen zijn geschikt voor het restauratievak. Daarvoor zijn erkende vakopleidingen nodig om slimme, handige en creatieve geesten voor te bereiden op de toekomst van het restaureren. In deze opleidingen komen zowel oude ambachten als nieuwe technieken aan bod. Denk aan 3D-printen, infrarood scannen en het gebruik van drones. En natuurlijk leer je ook circulair en duurzaam restaureren. Ook zijn er een aantal cursussen om praktische kennis op te doen over het restaureren van monumenten.