Op Landgoed Reuversweerd in Brummen (bij Zutphen) hebben we een belevingsprogramma opgezet, speciaal voor de leerlingen van groep 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Reuversweerd wordt op dit moment gerestaureerd. De leerlingen beginnen met een interessante presentatie over het landgoed en haar geschiedenis. Daarna gaan ze in groepjes op vier verschillende locaties opdrachten uitvoeren. Daardoor zien, ervaren en ondervinden ze zelf wat er gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat er komt kijken bij de restauratie van een groot huis, de bijgebouwen en het park. Eerdere reacties op het programma, dat een halve dag duurt, waren enthousiast, zowel van de leerlingen als de leraren.

Reuversweerd
Landgoed Reuversweerd (ook wel buitenplaats genoemd) is een rijksmonument in de buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen. Het hoofdhuis is gebouwd in de ’empirestijl’ (Franse kunststroming en interieurstijl). Hun definitieve vorm krijgen het hoofdhuis, park en bos tussen 1845 en 1849. Reuversweerd heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het stond sinds 1945 leeg, maar wordt nu gerestaureerd. Het GRC heeft hier een erfgoedwerkplaats ingericht om ‘hands on’ te kunnen laten zien wat er allemaal bij een restauratie komt kijken.

Wat houdt het programma in?
Het programma is speciaal gemaakt voor Groep 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het bestaat niet alleen uit luisteren en kijken maar vooral ook zelf doen. Als de leerlingen aankomen bij Landgoed Reuversweerd starten ze gezamenlijk in de Schottenkeet (de bouwkeet). Hier krijgen ze kort informatie over het landgoed. Hierna gaan ze in groepjes en onder begeleiding de opdrachten uitvoeren. De vier verschillende onderdelen worden uitgevoerd in de Schottenkeet, de Paardenschuur, het park en in het hoofdhuis. Ze zijn ongeveer 2 uur met alle opdrachten bezig. Daarna sluiten we weer gezamenlijk af en horen we graag wat ze van het programma vonden.

Onderdelen van het belevingsprogramma.

  1. Locatie Hoofdhuis: de leerlingen krijgen een korte rondleiding met o.a. aandacht voor de oorlogsschade en het herstel van de houten kap. Hier gaan ze zelf ervaren wat erbij komt kijken om een nieuw stuk in een oude balk te maken, zonder dat die aan draagkracht verliest.
  2. Locatie Paardenschuur: in deze oude schuur komen isolatie, hijsen en takelen aan de orde. De leerlingen gaan er zelf aan de slag met het stapelen van een boog en ze zullen de werking van, en het hijsen met, een katrol ondervinden.
  3. Locatie Park: omdat het park al meer dan 175 jaar oud is, zijn de bomen volgroeid en duidelijk herkenbaar. Hier gaan we aan de slag met herkennen van bomen door zowel bast als blad te bestuderen. Ook leren we hoe je met eenvoudige middelen de hoogte van een boom kunt meten.
  4. Locatie Schottenkeet: In de schottenkeet besteden we aandacht aan de rol van het water en overstromingen en aan het lot van Reuversweerd tijdens de tweede wereldoorlog. Het landgoed komt in die tijd twee keer in de vuurlinie te liggen tussen de Canadese en Duitse troepen. De bezoekers gaan zelf aan de slag met de route die de Canadezen met hun Sherman tanks hebben afgelegd.

Meer informatie of direct aanmelden?
Ben jij ook enthousiast geworden voor het belevingsprogramma?

  • Download hier de beknopte folder
  • Geef in het interesseformulier hieronder je belangstelling aan
  • Mail naar info@geldersrestauratiecentrum.nl
  • of neem contact op met Jos Nij Bijvank: 06 20407317