Advies

Het GRC, een betrouwbare partner in opleidingsadvies in de restauratiebranche

Bent u ook de weg kwijt in opleidingsland?

Het Gelders Restauratie Centrum wordt, naast het creëren en uitvoeren van eigen opleidingen, cursussen en praktijk-onderricht, steeds vaker gevraagd als betrouwbare adviespartner op het gebied van restauratie-onderwijs.
Onderwijs- en arbeidsmarktpartijen, maar ook werkgevers, vragen ons steeds vaker advies over hun behoeften en mogelijkheden in het restauratie-onderwijs.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • advies over mogelijkheden voor ‘zij-instromers’ en
  • begeleiding bij het maken van personeelsplannen voor werknemers in de restauratiebranche.

Zie wél de bomen door het bos, met een gedegen advies van het GRC

Het Gelders Restauratie Centrum kent de opleidingsmarkt, de behoeften, de voorwaarden en de wensen.
Door onze eigen opleidingen en onze samenwerking met een groot aantal opleidingsorganisaties en leerbedrijven, heeft het GRC een heel goed overzicht van het bestaande onderwijs en de onderwijsbehoeften van overheid, onderwijs en bedrijfsleven.

Onze partners zijn o.a.:

  • het Nationaal Centrum Erfgoed Opleidingen,
  • het Nationaal Restauratie Centrum,
  • het Graafschap College,
  • de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen,
  • de Gelderse Kennis & Kundebedrijven en
  • de Monumentenwacht Gelderland.

Daardoor zijn we in staat u een objectief en gedegen advies te geven. Én we zijn in staat, mocht dat nodig zijn, een maatwerk- of in company-traject te adviseren of zelf te organiseren. Maar uw eisen, behoeften en wensen staan centraal.

Voor advies kunt u bellen met: Jan Gersen, Directeur Gelders Restauratie Centrum,  06 106 523 96

Erfgoedondernemers.com; opleidingen en/of workshops, specifiek voor zzp’ers en kleinere ondernemingen

Sinds september 2023 is door verenigde ambachten, restauratoren en de stichting Erfgoed en Ondernemerschap een lesprogramma in het leven geroepen om ondernemersvaardigheden te trainen.
Vooral kleinere erfgoed-ondernemers missen soms financieel administratieve vaardigheden en de kunde van offertes maken. Ze zijn immers het liefst met hun vak bezig. Daarnaast hebben ze behoefte aan verkoop- en onderhandelingsvaardigheden en een strategische visie. In bestaande opleidingen wordt (te) weinig aandacht besteed aan ondernemersvaardigheden, terwijl het juist van groot belang is om goed te communiceren, het contact met relaties te onderhouden of te onderhandelen over kwaliteit tegen een eerlijke prijs. Veel (kleinere) bedrijven lopen hier tegenaan en zijn op zoek naar praktische tips en trucs om bedrijfsvoering en ondernemerschap te verbeteren. Dit nieuwe lesprogramma biedt de oplossing.

Vind hierover alle informatie op erfgoedondernemers.com

Zit er iets voor jouw bij?

Bekijk hier onze vaste cursussen en opleidingen

Opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed (NCE i.s.m. Monumentenwacht Gelderland)
Wil jij expert worden in het verduurzamen van monumenten om ons cultureel erfgoed te behouden? Meld je dan aan voor de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed en leer hoe je oude gebouwen energiezuiniger kunnen maken. Eigenaren van monumenten en overheden hebben veel behoefte aan deze expertise.
Lees verder
Advies
Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (Start 17 oktober 2024)
Wil jij expert worden in het verduurzamen van monumenten om ons cultureel erfgoed te behouden? Meld je dan aan voor de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER) en leer hoe je oude gebouwen energiezuiniger kunt maken. Eigenaren van monumenten en overheden hebben veel behoefte aan deze expertise.
Lees verder
Advies
Specialist Restauratie Timmeren/Metselen MBO-4 niveau (i.s.m. NCE)
Wil jij je specialiseren in restauratie timmeren of metselen? En wil je ook als (meewerkend) voorman aan de slag gaan? Volg dan nu de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Deze opleiding is bedoeld voor allround opgeleide timmerlieden en metselaars die hun vakkennis willen verdiepen. En die bovendien historische gebouwen willen restaureren en toekomstbestendig maken.
Lees verder
Advies
Technicus Hout en Restauratie MBO-3 niveau | bol/bbl
In Gelderland is grote behoefte aan een moderne, brede houtrestauratie-opleiding op MBO-3 niveau. Deze nieuwe opleiding is een ‘cross-over’ tussen de opleidingen allround timmerman en allround meubelmaker. Gedegen kennis van het houtbewerkings-ambacht is de basis. Daar bovenop besteden we veel aandacht aan moderne technieken, duurzaamheid en aanvullende vaardigheden. Wil jij een houtexpert worden, die oude én moderne technieken gebruikt om houtverbindingen en -constructies in monumenten te restaureren? Dan past de opleiding Technicus Hout en Restauratie goed bij jou.
Lees verder
Advies
Erfgoedwerkplaats Reuversweerd: Herstelplan van historisch stucwerk. Opname-aanpak-kosten
Wil je leren hoe je een schade aan historisch stucwerk in kaart brengt? En hoe je een herstelplan opstelt voor historisch bijzonder stucwerk? Meesterstucadoor Jan Poortvliet leert je aan de hand van de restauratie van landgoed Reuversweerd hoe je dit het beste aanpakt. Deze praktische cursus is bedoeld voor medewerkers van restauratie- en stukadoorsbedrijven, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, monumentenwachters, medewerkers gemeentelijke overheden en wordt georganiseerd door het Gelders Restauratie Centrum (GRC) op de erfgoedwerkplaats Reuversweerd.
Lees verder
Advies
Erfgoedwerkplaats Reuversweerd: Opname en herstel van historisch schilderwerk (5 november 2024)
Schade aan historisch schilderwerk is altijd maatwerk. Wil je inzicht in herkennen, beoordelen en analyseren van schade of achterstallig onderhoud aan het (buiten)schilderwerk van historische gebouwen? Na een theoretische inleiding krijg je de restauratiepraktijk te zien en krijg je inzicht in een gedegen herstelplan. Je leert de goede aanpak, met de juiste materialen en werkwijzen. Met name interessant voor medewerkers van restauratie- en schilderbedrijven, architecten- en adviesbureaus, gemeentelijk overheden en monumentenwachters.
Lees verder
Advies
Erfgoedwerkplaats Reuversweerd: Isolatie van historische gebouwen (15 oktober 2024)
Een monument is ontworpen zonder isolatie. Wil je leren hoe je verantwoord en met zorg een monument isoleert en de energievraag reduceert? Wat doet bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Wat kan of mag er historisch gezien en wat juist niet? Wat zijn de voorwaarden voor de ventilatiebehoefte en het aanbrengen van de isolatie? Deze praktische cursus is bedoeld voor medewerkers van restauratie- en installatiebedrijven, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, gemeentelijke overheden en monumentenwachters.
Lees verder
Advies
Erfgoedwerkplaats Reuversweerd: Ontwerp en inpassing van warmte- en ventilatie-installatie bij een monument. (14 november 2024)
Het warmte- en ventilatiesysteem moet op alle gewenste plaatsen en functies voldoen aan het gevraagde comfort (in winter en zomer). Maar het moet ook inpasbaar zijn in het monument met behoud van de historische waarden. Wil je leren hoe je een warmte- en ventilatie-installatie uitwerkt in een systeem dat 1) voldoet aan de energetische vraag en 2) het gebouw het hele jaar voorziet van warmte en frisse licht? Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van restauratie- en installatiebedrijven, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, monumentenwachters, medewerkers gemeentelijke overheden.
Lees verder
Advies
Schadebeelden bij monumenten (i.s.m. het NRC)
Tijdens onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumenten kan schade ontstaan door uitvoeringsfouten en verkeerd materiaalgebruik. Het Nationaal Restauratie Centrum (NRC) organiseert in samenwerking met het Gelders Restauratiecentrum (GRC) een serie van drie middagworkshops om schade aan monumenten te herkennen en gebreken te voorkomen.
Lees verder
Advies
Duurzame monumentenzorg (i.s.m. het NRC)
Om ons erfgoed voor de komende generaties in stand te kunnen houden, is het belangrijk dat restauratieprofessionals weten welke mogelijkheden er zijn voor duurzame monumentenzorg. Het Nationaal Restauratie Centrum (NRC) organiseert deze cursus in samenwerking met het Gelders Restauratiecentrum (GRC).
Lees verder
Advies
Duurzaam restaureren voor vaklieden (i.s.m. het NRC)
In deze interactieve en praktische driedaagse cursus besteden krijg je uitgebreide informatie over het thema 'duurzaamheid' in de monumentenzorg. Naast theoretische uitleg werk je praktijksituaties uit en voer je verwerkingsopdrachten uit.
Lees verder
Advies
Raak geinspireerd door de diensten van Gelders Restauratie Centrum
Raak geinspireerd door de diensten van Gelders Restauratie Centrum
Lees ze hier