Isolatie van historische gebouwen

Een monument is ontworpen zonder isolatie. Wil je leren hoe je verantwoord en met zorg een monument isoleert en de energievraag reduceert? Wat doet bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Wat kan of mag er historisch gezien en wat juist niet? Wat zijn de voorwaarden voor de ventilatiebehoefte en het aanbrengen van de isolatie? Deze praktische cursus is bedoeld voor medewerkers van restauratie- en installatiebedrijven, medewerkers van architecten- en adviesbureaus, gemeentelijke overheden en monumentenwachters.

Is dit iets voor jou?

De constructie van een monument is ontworpen zonder isolatie. Wat doet het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Wat kan of mag er historisch gezien en wat juist niet? Wat zijn de voorwaarden voor de ventilatiebehoefte en het aanbrengen van de isolatie?

  • Hoe werk je het isolatieconcept uit in juiste detaillering en uitvoering?
  • Hoe weeg je damp-open versus dampdicht en wat zijn de consequenties voor de ventilatie?
  • Hoe krijg je inzicht in welke materialen, dikte versus isolatiewaarde, voorwaarden m.b.t. de uitvoering in de vloer, de gevel en het dak?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor het isoleren van de ramen?
  • Bijzonder situaties, zoals goot, metalen dak, etc.
  • Aandachtspunten en veel gemaakte fouten bij de uitvoering

Op al deze vragen en aandachtspunten krijg je antwoord in deze praktijkgerichte cursus.

Wat kun je verwachten?

Na een korte historische inleiding van landgoed Reuversweerd en de ambitie van de monumenteigenaar krijg je een theoretische inleiding over isoleren:
1. basisprincipes (damp-open en damp-dicht)
2. capillariteit, ventilatie, koude-bruggen
3. uitvoeringseisen en -fouten

Daarna behandelen we het isoleren van het historisch dak algemeen en specifiek het dak van Reuversweerd. We bekijken het dak van het hoofdhuis op de bouwplaats. Je gaat aan de slag met een opdracht over het isoleren van een historisch dak.

Ook behandelen we het isoleren van gevel en vloer algemeen en bekijken we specifiek de gevel (incl. ramen), vloer en ramen van het hoofdhuis van Reuversweerd op de bouwplaats. Je gaat aan de slag met een opdracht over het isoleren van gevel en vloer.

Docenten

Boudewijn van Ommeren en Ron Spaan

Start

Dinsdag 15 oktober, van 09.00 uur tot ca. 16.15 uur.

Kosten

De kosten zijn € 290,- (exclusief btw). Inclusief koffie/thee en (eenvoudige) lunch.
N.B. Na aanmelding is het tot één week van tevoren nog mogelijk af te zeggen. Daarna zijn we helaas genoodzaakt 50% van de kosten door te berekenen.

Aanmelden

Meld je aan via het interesseformulier onderaan de pagina.

Meer informatie

Wil je graag een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Jos Nij Bijvank: 06 2040 7317, info@jnb-palo.nl

Aanmeldingsformulier cursus Isoleren van een monument

  • Gegevens deelnemer
  • Gegevens voor factuur