Specialist Restauratie Timmeren/Metselen (i.s.m. NCE)

Wil jij je specialiseren in restauratietimmeren of restauratiemetselen? En wil je ook als (meewerkend) voorman aan de slag gaan? Volg dan nu de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Deze opleiding is bedoeld voor allround opgeleide timmerlieden en metselaars die hun vakkennis willen verdiepen. En die bovendien historische gebouwen willen restaureren en toekomstbestendig willen maken. De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen is een samenwerking van het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE).

Is dit iets voor jou?

Bouwvakmensen die écht verder willen in het restauratievak en hun kennis en inzicht willen verdiepen passen precies bij deze opleiding die perfect aansluit bij de wensen van restauratiebedrijven. De opleiding richt zich met name op Gelderse MBO’ers en vakmensen die op basis van kennis en ervaring in aanmerking komen. De provincie Gelderland vindt het belangrijk dat vakmensen meer kansen krijgen om zich continue te ontwikkelen en stimuleert daarom ‘een leven lang leren’ voor Gelderse vakmensen.

Wat kun je verwachten?

Deze pittige opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. In het basisdeel krijg je vakken als Bouwgeschiedenis en Organisatie Bouwproces. Dat zijn belangrijke thema’s voor de restauratie-vakman die altijd in een historische omgeving werkt. In het profieldeel komen onderwerpen als reparatietechnieken, materiaalgebruik in de restauratie, bijzondere constructies, aanverwante vakdisciplines en duurzaamheid aan de orde.

Toelatingseisen

Voor toelating heb je een diploma op MBO-3 niveau allround timmeren of metselen nodig of een gelijkwaardig niveau door werkervaring.

Brancheopleiding (+ facultatief aanvullende AVO-vakken)

De branche-opleiding is een middag/avond-opleiding (op maandagmiddag en avond) en duurt 1 jaar. Je sluit de opleiding af met een branchediploma van het NCE. Dit branchediploma voldoet aan de scholingseisen die de Stichting ERM stelt bij certificering van een bedrijf.
Facultatief kun je opgaan voor een officieel MBO-4 diploma door aanvullende AVO-vakken te volgen in een aparte module. Vraag informatie aan bij het GRC.

Kosten

Het NCE stelt ieder jaar opnieuw de kosten vast. Kijk voor meer informatie op de website van het NCE.

Diplomering

Bij goed gevolg van de brancheopleiding krijg je een erkend branchediploma of, na het volgen van de AVO-module,  een officieel MBO-4 diploma.

Aanmelden

Inschrijven voor de opleiding Specialist Timmeren of Specialist Metselen kan via deze link op de website van het NCE.

Meer informatie

Jan Gersen: 0610 652 396
jangersen@geldersrestauratiecentrum.nl

John van den Heuvel: 0612 265 761
j.vandenheuvel@erfgoedopleidingen.nl

Download folder

Bekijk de informatie op de website van het NCE

Lees het verhaal van student Jelle Bulten.

Bekijk de film over de kracht van leren in de praktijk, op de locatie van een restauratieproject op Buitenplaats Reuversweerd: