Vijf nieuwe data en een nieuwe cursus op Reuversweerd. Check de data in het najaar en schrijf je in.

26 jul 2022

In het najaar biedt het GRC weer een aantal korte, efficiënte cursussen aan op Kasteel Reuversweerd in Brummen. Het zijn vijf populaire cursussen en een geheel nieuwe over ‘asbest in monumenten’  (dat er bijna altijd voorkomt). Check de data en schrijf je in.

6 oktober: Opname en herstel van historisch schilderwerk

Wil je inzicht krijgen in het beoordelen en herkennen van schade of achterstallig onderhoud bij het (buiten)schilderwerk van historische gebouwen? In deze cursus leer je een goede aanpak te maken met de juiste materialen en werkwijzen. En je leert de omvang van de werkzaamheden juist te beoordelen. De cursus wordt gehouden op de erfgoedwerkplaats Reuversweerd, waar je kennis opdoet in een echt restauratieproject. Bekijk hier de cursus.

21 oktober: Isolatie van historische gebouwen

Het verantwoord en met zorg isoleren van een monument is een uitdagende opgave. De constructie van het monument is ontworpen zonder isolatie. Wat doet het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Hoe behoud je de historische waarden van het gebouw? Na een theoretische inleiding bekijk je het dak, de vloeren en de gevel van het hoofdhuis van Reuversweerd. Bekijk hier de cursus.

3 november: Altijd asbest in een monument. Hoe herken ik dat?

Bij het restaureren en verduurzamen van monumenten kom je vrijwel altijd asbest tegen. Tijdens de restauratiewerkzaamheden blijkt vaak dat er veel meer asbest, andere soorten asbest of op andere plaatsen asbest aanwezig is. Bij een zorgvuldige voorbereiding hoort daarom een goede asbestinventarisatie. Op basis daarvan maak je een plan voor het verwijderen van asbest en stel je een kostenplaatje op. In deze basiscursus leer je in de restauratiepraktijk van landgoed Reuversweerd hoe je asbest signaleert, welke soorten er zijn en wat je moet doen als je onverwacht asbest tegenkomt tijdens de uitvoering. Bekijk hier de cursus.

18 november: Repareren en kleuren van monumentale gevels(stenen)

Veel monumentale gevels hebben schade die het mooie, historische beeld verstoort. Maar herstel is niet zo eenvoudig om de historische waarde van het gebouw te behouden. In deze cursus leer je hoe je (ver)storende schades en kleuren in de gemetselde gevel aanpakt. Én we laten we zien hoe mooi het resultaat kan zijn. We verzorgen de cursus bij een prachtig restauratieproject op landgoed Reuversweerd. Wil jij graag een kennisvoorsprong hebben op het gebied van gevelrestauratie? Dan is dit jouw cursus! Bekijk de cursus hier.

1 december: Herstel van historisch stucwerk

Wil je leren hoe je schade aan historisch stucwerk in kaart brengt? En hoe je een herstelplan opstelt voor historisch bijzonder stucwerk? Meesterstucadoor Jan Poortvliet leert je aan de hand van de restauratie van landgoed Reuversweerd hoe je dit aanpakt. In deze praktijkgerichte cursus krijg je inzicht het herstellen van historisch stucwerk met behoud van de historische waarden van het gebouw. Iets voor jou? Bekijk hier de cursus.

8 december: Ontwerp en inpassing warmte- en ventilatie-installatie bij een monument

Het is een hele uitdaging om de warmte- en ventilatie-installatie uit te werken voor een monument in een systeem dat voldoet aan de energetische vraag. Enerzijds moet je op alle gewenste plaatsen en functies in het monument voldoen aan het gevraagde comfort (in winter en zomer). Anderzijds moet het inpasbaar zijn in het monument, terwijl de historische waarden behouden blijven. In deze cursus leer je onder meer welke keuzes er gemaakt zijn bij de restauratie van het landhuis Reuversweerd. Bekijk hier de cursus.

Terug naar overzicht