Erfgoedwerkplaats Reuversweerd: Repareren en kleuren van monumentale gevels

Veel monumentale gevels hebben schade of grote kleurverschillen die het historische beeld verstoren. Maar dat juiste beeld herstellen is vaak niet zo simpel. In deze ochtendcursus leer je hoe je (ver)storende schades en kleuren in de gevel aanpakt. En we laten zien hoe evenwichtig het resultaat kan zijn. In deze cursus krijg je inzicht in wat wel en niet mogelijk is met behoud van de historische waarde van het gebouw. De locatie is landgoed Reuversweerd in Brummen. Deze korte, praktische cursus is bedoeld voor medewerkers van restauratie- en metselbedrijven (metselaars, uitvoerders, etc.). Maar ook voor medewerkers van architecten- en adviesbureaus, medewerkers gemeentelijke overheden en voor monumentenwachters is deze cursus heel interessant. Zo krijgen zij inzicht in wat wel en niet mogelijk is.

Is dit iets voor jou?

Monumentale gevels lopen tijdens hun levensduur meestal schade op. Soms blijven er, ondanks onderhoud, schades achter die het beeld van de gevel verstoren. Denk bijvoorbeeld aan boorgaten, verfsporen  of nieuwe stenen die niet de juiste kleur hebben. Zo’n schade is storend, maar de herstelmogelijkheden zijn vaak niet bekend.
Soms betreft het herstel van de gevel slechts het inboeten van enkele stenen, en lukt het om hiervoor geschikte stenen te vinden. Maar vaak is het lastiger en vraagt de situatie om meer aandacht, bijvoorbeeld omdat:

  • er grotere muurvlakken vernieuwd of opgevuld moeten worden met ‘nieuwe’ stenen,
  • het nieuwe voegwerk niet goed van kleur is,
  • geen goed kleurende stenen gevonden kunnen worden,
  • of de stenen zelf hersteld moeten worden.

Als het niet al te ingewikkeld is, kan een ervaren restauratiemetselaar het herstel prima zelf uitvoeren. Soms vraagt de situatie echter om meer specialistische kennis en vaardigheid om een echt goed resultaat te krijgen.

Wat kun je verwachten?

In deze cursus laat een zeer ervaren restauratiemetselaar/-geveladviseur, samen met twee specialisten op het gebied van kleurherstel, zien met welke aanpak, materialen en technieken monumentale gevels  hersteld kunnen worden. Je krijgt zowel een theoretische onderbouwing, als een praktische uitleg en demonstratie van het herstel. Op Reuversweerd zullen we ook een mooi voorbeeld bekijken van hoe een gevelopening is opgevuld en hoe het metselwerk is bijgekleurd, zodat het past in de historische gevel.

Docenten

Jos Te Brake, Cheryl Rohof en Brenda Kamphuis

Start

Donderdag 23 mei, van 09.00 tot circa 12.15 uur

Kosten

€ 150,- ex BTW, inclusief koffie/thee en (eenvoudige) lunch.
N.B. Na aanmelding is het tot één week van tevoren nog mogelijk af te zeggen. Daarna zijn we helaas genoodzaakt 50% van de kosten door te berekenen.

Locatie

Landgoed Reuversweerd, Piepenbeltweg 5, 6971 JH Brummen

Aanmeldingsformulier cursus Repareren en kleuren van monumentale gevels

  • Gegevens deelnemer
  • Gegevens voor factuur