Korte efficiënte cursussen op Landgoed Reuversweerd: in een ochtend of een dag ben je weer helemaal bij.

26 jul 2023

In het najaar biedt het GRC weer een aantal korte, efficiënte cursussen aan op Kasteel Reuversweerd in Brummen. Het zijn zes populaire cursussen van echte experts, met de laatste kennis in de kortst mogelijke tijd. Wil je in een ochtend of een dag weer helemaal bij zijn? Check de data en schrijf je in.

9 november: Herstel van historisch stucwerk
Wil je leren hoe je schade aan historisch stucwerk in kaart brengt? En hoe je een goed herstelplan opstelt?  Meester-stucadoor Jan Poortvliet leert je, aan de hand van de restauratie van landgoed Reuversweerd, hoe je dit aanpakt. In deze gerichte cursus krijg je praktisch inzicht in het herstellen van historisch stucwerk met behoud van de historische waarden van het gebouw. Iets voor jou? Bekijk hier de cursus.

16 november: Opname en herstel van historisch schilderwerk
Hoe herken je schade en/of achterstallig onderhoud bij het (buiten)schilderwerk van historische gebouwen? In deze cursus leer je hoe je zoiets het best aanpakt, met de juiste materialen en werkwijzen. Ook leer je de omvang van de werkzaamheden te beoordelen. De cursus wordt gehouden op de erfgoedwerkplaats Reuversweerd, waar je kennis opdoet in een lopend restauratieproject. Bekijk hier de cursus.

23 november: Isoleren van een monument
Zowel verantwoord als effectief isoleren van een monument is een echte uitdaging. De constructie is namelijk ontworpen zonder isolatie. Het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer; wat doet dat, bouwfysisch gezien, met het monument? En hoe behoud je dan ook nog de historische waarden van het gebouw? Na een theoretische inleiding bekijk je het dak, de vloeren en de gevel van het hoofdhuis van Reuversweerd en leer je over keuzes en dillemma’s. Bekijk hier de cursus.

28 november: Altijd asbest in een monument. Hoe herken ik dat en wat doe ik er aan?
Bij de restauratie en verduurzaming van monumenten kom je (bijna) altijd asbest tegen. Tijdens de restauratiewerkzaamheden blijkt dan vaak ook nog, dat er veel meer, andere soorten of op andere plaatsen asbest aanwezig is. Bij een zorgvuldige uitgebreide restauratie hoort daarom ook altijd een goede asbestinventarisatie. Toch worden bij deze inventarisatie regelmatig plekken van asbest gemist en bij kleinere restauraties wordt niet altijd een inventarisatie gedaan. Dat betekent dat je als restauratiebedrijf alert moet blijven, zodat de gezondheid van je medewerkers geen gevaar loopt. In deze basiscursus leer je, in de restauratiepraktijk van landgoed Reuversweerd, hoe je asbest signaleert, welke soorten er zijn en wat je moet doen als je ook nog onverwacht asbest tegenkomt tijdens de uitvoering. Bekijk hier de cursus.

Datum nog vast te stellen: Repareren en kleuren van monumentale gevels(stenen)
Veel monumentale gevels hebben schade die het mooie, historische beeld verstoort. Maar herstel is niet zo eenvoudig om de historische waarden van het gebouw te behouden. In deze cursus leer je hoe je (ver)storende schades en kleuren in de gemetselde gevel aanpakt. Én we laten we zien hoe mooi het resultaat kan zijn. We verzorgen de cursus bij een prachtig restauratieproject op landgoed Reuversweerd. Wil jij graag een kennisvoorsprong hebben op het gebied van gevelrestauratie? Dan is dit jouw cursus! Bekijk hier de cursus .

7 december: Ontwerp en inpassing warmte- en ventilatie-installatie bij een monument
Het is een hele uitdaging om de warmte- en ventilatie-installatie uit te werken voor een monument, in een systeem dat óók voldoet aan de energetische vraag. Enerzijds moet je op alle gewenste plaatsen en functies in het monument het gevraagde comfort leveren (in winter en zomer). Anderzijds moet het wel inpasbaar zijn in het monument, met behoud van de historische waarden. In deze cursus leer je onder meer welke keuzes er gemaakt zijn bij de restauratie van het landhuis Reuversweerd. Bekijk hier de cursus.

Terug naar overzicht