HET GELDERS RESTAURATIE CENTRUM 23/24

20 dec 2023

2023 is voor iedereen, die betrokken is bij het Gelders Restauratie Centrum, een enerverend jaar geweest…… en 2024 heeft ook alles in zich om weer een jaar te worden met veel mooie ontwikkelingen in de branche. Voor Directeur Jan Gersen is dit een goed moment om thet afgelopen jaar te overzien en in de nabije toekomst te kijken. En natuurlijk ook om iedereen fijne feestdagen en een succesvol 2024 te wensen.

“2023 zit er op, 2024 begint; een goed moment om terug te blikken en vooruit te zien. Deze donkere dagen lenen zich uitermate goed voor enig gemijmer, gepeins en visionaire gedachten bij een goed glas. Natuurlijk, wereldwijd gebeurde er veel met grote impact voor veel mensen. De ellende voor hele landen en bevolkingsgroepen is immens en voor ons in Nederland eigenlijk niet te bevatten.
Maar ook belangrijk op persoonlijke schaal zijn de kleine, persoonlijke, dagelijkse dingen; het gezin, gezondheid, veel lief en soms ook leed.

2023 is voor iedereen, die betrokken is bij het Gelders Restauratie Centrum, een enerverend jaar geweest…

  • Onze nieuwe huisvesting, aan de Florijnweg 3 in Velp, bevalt prima. De ruimtes zijn zeer geschikt voor de verschillende activiteiten en de vele gasten prijzen de inspiratievolle omgeving. Vanuit Velp hebben we veel mooie activiteiten kunnen organiseren.
  • De MBO 3 opleiding Technicus Hout en Restauratie (in samenwerking met het Graafschap College) blijkt een schot in de roos. Vanuit heel Gelderland melden zich studenten aan voor deze driejarige opleiding. Gelukkig blijkt dat er nog steeds behoefte is om het échte vakmanschap te leren. De Branche opleiding Specialist Restauratie Timmeren en Metselen (in samenwerking met het NCE) is ook weer, goed gevuld, gestart. Een extra impuls is de toevoeging van de AVO module (Algemeen Vormende Vakken), waardoor het Branche diploma opgewaardeerd wordt tot een officieel MBO 4 diploma.
  • De Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (in samenwerking met de HAN) ging in het najaar ook weer bomvol van start op Huis Zypendaal, dankzij de gastvrije medewerking van Geldersch Landschap en Kastelen.
  • De maatwerkcursussen o.a. op Landgoed Reuversweerd brachten de deelnemers en ons veel actuele kennis op divers gebied.
  • Met WIJ Techniek (en onder impuls van de “groep Ellecom/Gemeente Rheden) ontwikkelden we een driedaagse cursus Verduurzamen van Monumenten, speciaal gericht op de installatiebranche. Na een succesvolle pilotperiode gaan we daarmee in 2024 van start.
  • Ons Kennisnetwerk Duurzaamheid & Innovatie verzorgde op mooie locaties in Gelderland zeer goed gewaardeerde bijeenkomsten; essentieel voor de toekomst van ons gebouwd erfgoed.
  • Door een extra inspanning van onze mensen van acquisitie, PR en Social Media hebben we flinke stappen zowel on- als offline gemaakt in onze naamsbekendheid. Wij zetten daar dus ook in het nieuwe jaar enthousiast op in.
  • Dankzij de steun van de provincie kunnen we ook in 2024 weer verder met het zo noodzakelijke werk dat er op ons bordje ligt. Het tekort aan vakmensen in de restauratiebranche is nog steeds nijpend. We gaan dan ook met enthousiasme en volle inzet een nieuw jaar in…

.. en 2024 heeft ook alles in zich om weer een jaar te worden met veel mooie ontwikkelingen in de branche. Het GRC zal zich richten op maatwerk-opleiden en innovaties op het gebied van duurzaamheid. Met onze partners in de restauratiebranche, de werkgevers en de provincie zullen we er weer echt álles aan doen om de vele prachtige monumenten in Gelderland te behouden.

Namens iedereen bij het Gelders Restauratie Centrum een heel gelukkig en gezond 2024 gewenst! We zien jullie graag terug aan Florijnweg 3 in Velp.”

Jan Gersen, Directeur

Terug naar overzicht