Volg dit voorjaar nog een hooggewaardeerde korte cursus van het GRC; asbest, gevels of bladlood.

13 feb 2025

Ook dit voorjaar staan de hooggewaardeerde korte cursussen op Landgoed Reuversweerd weer op het programma. De onderwerpen zijn asbest, monumentale gevels en bladlood. De groepen zijn klein, zodat iedereen maximaal aandacht krijgt, en in een halve dag ben je weer helemaal bij. Plan je cursus dus nu, zodat je zeker weet dat er nog plaats is. 

13 maart: Altijd asbest in een monument. Hoe herken ik dat?
Bij het restaureren en verduurzamen van monumenten kom je bijna altijd asbest tegen. En er zit in historische gebouwen vaak veel meer asbest, andere soorten asbest en op andere plaatsen dan verwacht. In deze basiscursus leer je asbest te signaleren en soorten te herkennen. Daarnaast leer je wat je moet doen als je onverwacht asbest tegenkomt tijdens de restauratie. Het inventariseren, het plannen en het kostenplaatje komen in deze cursus aan bod. Dat maakt deze cursus zo waardevol. “De deelnemers zijn vaak verbaasd over de hoeveelheid plaatsen en materialen waar(in) asbest kan voorkomen in een monument,” zegt cursusleider Michel Wouters. “De vezels zijn verwerkt in meer dan 4000 producten, dus weten wat je ziet en hoe je dan moet handelen is heel belangrijk.” Na deze cursus weet je precies wat je moet doen. De locatie is onze mooie Erfgoedwerkplaats, Landgoed Reuversweerd in Brummen. Daar kunnen we in de praktijk laten zien hoe je zoiets aanpakt. Lees hier verder.

27 maart: Repareren en kleuren van monumentale gevels 
Veel monumentale gevels hebben schade of grote kleurverschillen, die het historische beeld verstoren. Maar het juiste beeld herstellen is vaak niet zo simpel. In deze cursus leer je hoe je (ver)storende schades en kleuren in de gevel aanpakt. En we laten zien hoe mooi en evenwichtig het resultaat kan zijn. Je krijgt inzicht in wat wel en niet mogelijk is, met behoud van de historische waarden van het gebouw. De cursuslocatie is onze mooie Erfgoedwerkplaats, Landgoed Reuversweerd in Brummen. Daar kunnen we bijvoorbeeld een mooi voorbeeld bekijken van hoe een gevelopening is opgevuld en hoe het metselwerk is bijgekleurd, zodat het weer past in de historische gevel. Lees hier verder.

4 april: Herstel en verwerking van bladlood bij historische gebouwen
Lood is een heel oud bouwmateriaal. Het wordt bij monumenten niet alleen gebruikt voor goten en hemelwaterafvoeren, maar ook voor dakbedekking, aansluitingen tussen daken en muren en als bekleding van torenspitsen en ornamenten. De waterdichtheid van monumentale panden vraagt om gedegen kennis van loodverwerkingstechnieken. Vooral bij restauratie kan dat nog weleens problemen opleveren. In deze cursus krijg je niet alleen inzicht in lood als materiaal, met de bijbehorende toepassingen en verwerkingseisen, hoe je de problemen/schades oplost en herstelwerkzaamheden juist uitvoert. We oefenen ook de praktische vaardigheden, zoals, fels- en knoopverbindingen, diverse loketten en bakje- en hoekverbindingen. De leslocatie is het GRC in Velp. Lees hier verder.

Terug naar overzicht