WTA-NL-VL studiedag op 4 april in Delft: Nieuwe trends en innovatieve materialen in restauratie en conservering van gebouwd erfgoed”.
Op 4 april aanstaande vindt in Delft een interessante studiedag plaats van de WTA Nederland-Vlaanderen. WTA is een van oorsprong Duitse organisatie die zich bezighoudt met conservering van gebouwen en monumentenzorg. Daar komen nieuwe trends en materialen aan de orde, die voor de restauratiebouw van belang zijn. Op het gebied van houtbewerking passeren ook de nieuwste ontwikkelingen in CNC de revue.
Nieuwe materialen en technieken
De wetenschap staat niet stil en in de afgelopen jaren kwamen er tal van nieuwe restauratiematerialen op de markt, vaak met als doel om duurzamere en effectievere alternatieven te bieden voor bestaande oplossingen. En ook nieuwe bouwtechnieken, zoals Computer Numerical Control (CNC), worden steeds vaker toegepast binnen de restauratiesector. In de THR-opleiding van het GRC komt deze techniek met name ook aan de orde. Kostenstijgingen en schaarste aan gespecialiseerd vakmanschap kunnen we daar voor een deel mee opvangen. Restauratie-architecten, restaurateurs, aannemers en eigenaren van erfgoedgebouwen worden steeds vaker geconfronteerd met deze nieuwe materialen en technieken.
Conservatieve sector
Toch verloopt de acceptatie en integratie van deze innovatieve materialen en technieken binnen de conservatie- en restauratiesector nog traag. Zijn deze innovatieve materialen wel duurzamer dan traditionele? Wat is hun duurzaamheid op de lange termijn en zijn ze compatibel met de bestaande materie? In hoeverre kunnen CNC-technieken ervaren vakmanschap vervangen? Wat is de ervaring met deze innovaties op het gebied van conservering? Tijdens de studiedag bespreken experts de voordelen en beperkingen van opkomende materialen en technieken voor toepassing in conservatie en restauratie van gebouwd erfgoed.
Programma
De deelnemers worden op 4 april bijgepraat over de mogelijkheden van nieuwe bouwmaterialen met een langere levensduur in een vochtige en zoute omgeving. Daarnaast komt o.a. de stimulering van het zelfherstellend vermogen van materialen door het gebruik van bacteriën aan de orde evenals nieuwe functionaliteiten door modificatie van bouwmaterialen op nanoschaal. En met name ook interessant voor de houtsector; Jeroen Wienbelt van Burgy Bouwbedrijf, gaat ’s middags dieper in op de kansen en uitdagingen van CNC-snijwerk voor het traditioneel vakmanschap in de restauratiepraktijk.