Voorjaars-cursussen van het GRC en NRC op Reuversweerd én in Velp.

18 feb 2022

Het Gelders Restauratie Centrum heeft dit voorjaar op kasteel Reuversweerd weer een serie efficiënte, compacte cursussen op stapel staan, zodat je in korte tijd weer helemaal bij bent op jouw vakgebied. En voor de kosten hoef je het niet te laten. En ook in Velp organiseren we, samen met het NRC, een boeiende cursus over kwaliteitsnormen.

Korte cursussen voor de professional op Erfgoedwerkplaats Reuversweerd.

Op onze erfgoedwerkplaats kun je in het voorjaar weer een viertal superefficiënte cursussen volgen. Ze kosten slechts € 145,- voor een halve en € 290,- voor een hele dag, inclusief koffie, thee en lunch. De erfgoedwerkplaats is gevestigd op het terrein van Kasteel Reuversweerd in Brummen, bij Zutphen.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker

In deze cursussen krijg je van experts de laatste inzichten op het gebied van isolatie, warmte en ventilatie van monumenten. Duurzaamheid speelt ook hier een steeds belangrijker rol. Energie is duur, en een onbetaalbaar monument heeft geen toekomst. Maar het verduurzamen van gebouwd erfgoed is ook voor de meeste professionals nog steeds een grote uitdaging. Het is, zelfs voor de ervaren vakman/vrouw, een kwestie van zoeken en experimenteren, zonder garantie op succes.

  1. Donderdag 24 maart: Isoleren van een monument, door Marc Stappers en Ron Spaan, van 09.00 tot circa 16.15 uur.
  2. Donderdag 7 april: Ontwerp en inpassing warmte- en ventilatie-installatie bij een monument, door Fred Soplanit en Ron Spaan, van 09.00 tot circa 12.15 uur.

Maar het echte restauratievakmanschap blijft altijd de basis.

‘Zonder monumenten geen geschiedenis’ is een veelgehoorde uitspraak. Monumenten maken onze geschiedenis tastbaar. Ze zijn de zichtbare getuigen van onze historische en culturele identiteit. Die monumenten moeten dus goed onderhouden worden en daarvoor is vakmanschap nodig. Het belang van goed, en historisch verantwoord, schilderwerk en stucwerk is dus heel groot. Deze twee cursussen duren maar een ochtend, maar behandelen wel de echt belangrijke ontwikkelingen, die je als vakman moet kennen.

  1. Donderdag 12 april: Opname en herstel historisch schilderwerk, door Raimond te Morsche en Rigo-verven, van 09.00 tot circa 12.15 uur.
  2. Donderdag 31 maart: Herstel historisch stucwerk, door Jaap Poortvliet en Ruud Derksen, van 09.00 tot circa 12.15 uur.

Extra cursus in Velp: ‘Toepassen van kwaliteitsnormen in de monumentenzorg’, in samenwerking met het Nationaal Restauratie Centrum. Datum, 10 maart 2022.

Op donderdag 10 maart geven we een extra cursus in het nieuwe pand van het GRC in Velp over kwaliteitsnormen in de monumentenzorg. Kwaliteit bij de uitvoering van restauratiewerk is niet altijd vanzelfsprekend. In de afgelopen jaren hebben veel verschillende partijen zich ingezet om duidelijke werkafspraken te maken over o.a. de inzet van vakkennis en de toepassing van de juiste technieken en materialen. Het NRC heeft daarom, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) een cursusdag ontwikkeld, waarin beoordelings- en uitvoeringsrichtlijnen, die betrekking hebben op verschillende restauratiedisciplines, worden behandeld.
Zie voor meer informatie en inschrijven de website van het NRC:

N.B. Het adres van het GRC in Velp is Florijnweg 3. De dag begint om 09.00 uur. 

Terug naar overzicht