Timmerman John van Schijndel: Inspiratiesessie voor studenten THR. “De basis is altijd denkwerk gecombineerd met praktisch inzicht.”

4 apr 2023

Eind maart gaf allround ambachtelijk timmerman John van Schijndel een workshop voor de studenten van onze opleiding Technicus Hout en Restauratie. Het werd een inspirerende sessie met een geboeid gehoor. Na een presentatie ging de groep zelf enthousiast aan de slag.

Ouderwets vakmanschap
Vanaf zijn 10e jaar keek John de kunst af in de timmerwerkplaats van zijn opa en maakte steeds meer ‘dingetjes’ zelf. Daar legde hij de basis voor zijn grote vakmanschap. Gezien John’s decennialange ervaring is het eigenlijk verbazend dat hij pas 45 jaar oud is. “Na de LTS en twee jaar MTS ben ik zelf als timmerman aan de slag gegaan met het echte oude ambacht. Dan rol je tegenwoordig automatisch in de restauratie,” zegt hij bijna verontschuldigend. “Schrijnwerk” noemt hij zelf het gevarieerde werk, om te benadrukken dat het ‘ouderwets’ ambachtelijk werk is; deuren, kozijnen, trappen, meubels en zelfs houtsnijwerk. “Het fijnere werk,” zegt John. Wat hij daar zelf mooi aan vindt, is de afwisseling en de kruisbestuiving tussen de verschillende soorten timmerwerk. Het maakt het geheel sterker. “De meeste timmerfabrieken zijn te veel gefocust op het maken van één soort product of werkstuk. Dan zie je maar een klein deel van dit mooie vak”.

Theorie en praktijk
John begon zijn workshop voor onze studenten met een stukje theorie over de belangrijkste onderdelen van zijn werk; het restaureren van historisch timmerwerk, het reconstrueren van verdwenen details en het ‘recreëren van timmerwerk in oude stijl’, zoals hij dat noemt. Een voorbeeld van dat laatste was het ‘doortrekken’ een historische wenteltrap naar een volgende verdieping in een woongebouw.
“In samenspraak met Roy en André (de docenten van THR, red.) had ik daarna een werkstukje voorbereid”, zegt de ambachtsman. De studenten mochten dus zelf hun tanden zetten in een hoekverbinding van een oud kozijn. John gaf raad en liet zien hoe je het gereedschap het best gebruikt. “Ik maak zelf altijd een tekening, van de belangrijkste onderdelen, op ware grootte, met daarbij de goede maten. Dat geeft inzicht. Ook de studenten waren daar enthousiast over en vertelden dat ze daar veel baat bij hadden”.

Denken en praktisch inzicht
De basis van het vak is volgens John zowel denkwerk als praktisch inzicht. “Ik had een oud Frans boek bij me met veel voorbeelden van geometrische vormen en wiskundige formules, stereotomie genaamd (leer van doorsnedes in harde materialen, zoals hout en steen, red.). Het oude ambacht is namelijk ook echt een denkberoep. De basis is altijd wetenschap en, daarop gebaseerd, praktisch inzicht. En dat praktisch inzicht bouw je op door je hersens te gebruiken, veel te doen, te rekenen, te tekenen en je gereedschap te beheersen. “Ik slijp ook altijd mijn eigen profielbeitels voor op de freesmachine”, zegt John. “Zo blijf je zelf leren en maak je steeds betere werkstukken; dingen die de tand des tijds kunnen doorstaan. Over honderd jaar is mijn werk nog altijd te zien. Dat vind ik een mooie gedachte.”

Wil je zien hoe John werkt? Zie hier een mooie impressie op You Tube.

Terug naar overzicht