Lieke Visser kiest voor zorg voor monumenten in plaats van mensen
Lieke vond niet wat ze zocht in een opleiding verpleegkunde. Via een aantal keuzetests kwam ze terecht bij de opleiding Technicus Hout en Restauratie (THR) van het GRC in Velp. Toen was ze verkocht, zegt ze zelf. Creatief zijn met echt hout is erg leuk en als je weet wat je doet is dat, ook voor vrouwen, zeker niet te zwaar.
Van verpleegkunde naar houtrestauratie
Achttien jaar is ze pas en ze komt niet uit een gezin waar monumenten of houtwerk een grote rol spelen, maar toen ze kwam kijken op de opleiding THR wist ze dat dit was wat ze wilde. “Verpleegkunde leek me eerst wel leuk,” vertelt Lieke, “maar dat bleek het echt niet te zijn voor mij. Ik heb toen een aantal keuzetests gedaan, waar uitkwam dat meubelmaken misschien wel bij mij paste. Toch vond ik het materiaal (veel plaatmateriaal) niet zo interessant.” André Verhoeven (docent aan het Graafschap College en de opleiding THR) nodigde haar uit om dan eens bij THR in Velp te komen kijken. “Vanaf dat moment was ik verkocht.”
Puzzelen met echt hout
“Het werken met echt hout en het creatief zijn vind ik heel fijn. Elke klus is weer een puzzeltje; bijvoorbeeld het passend maken van kozijnen in oude gebouwen, waar geen lijn echt recht is.” Dat maakt het boeiend, vindt ze. Je moet daar ook veel houtkennis voor hebben, want elke houtsoort werkt weer anders. Lieke loopt nu stage in de werkplaats bij bouwbedrijf Hoffman en heeft het daar zeker naar haar zin. “Dat is het leukste. Iedere dag is anders. Ik heb nog geen dag hetzelfde gedaan. En ik ga ook nog mee op een klus om de praktijk te zien van het werk.”
Niet zwaar, als je maar weet wat je doet
Maar is dat nou niet zwaar als vrouw, dat werken met houten balken en constructies? “Nee, ik vind het tot nu toe niet zwaar. Ik doe best veel aan sport; handbal en ‘survival’ (hardlopen, gecombineerd met het overwinnen van hindernissen. red.), dus ik ben best wel fit. We hebben ook allemaal ons VCA-diploma gehaald, dus we weten van veilig, gezond en duurzaam werken. Dat maakt het ook minder zwaar voor je lichaam.”
De toekomst
“Ik ben nu aan het ontdekken wat ik het leukst vind,” vertelt Lieke. “Na de lessen van (docent) René Vriezen kijk ik ook steeds beter naar monumenten; naar dakpannen, kappen en hoe iets is gebouwd. Daar krijg ik steeds meer oog en belangstelling voor en dat maakt de opleiding ook steeds leuker. In de toekomst zie ik me wel een kleine werkplaats hebben, misschien zelfs mijn eigen bedrijf. En dan mijn werk zelf installeren bij de klanten.”