Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren start op 5 oktober; essentieel voor wie in deze tijd verantwoord wil restaureren en/of verduurzamen.

23 jun 2023

De Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren is in de afgelopen jaren door de deelnemers altijd hoog gewaardeerd. Voor iedereen die betrokken is bij restauratie- en historische herbestemmingsprojecten wordt er een schat aan informatie geboden, die direct in de praktijk kan worden toegepast. Daarnaast ervaren de deelnemers de grote waarde van interdisciplinaire samenwerking tijdens het maken van een concreet verduurzamingsplan. De nieuwe Leergang start op 5 oktober.

Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren?
De leergang is een samenwerking van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het GRC. In de afgelopen zes keer heeft die zich in de praktijk bewezen. Het programma behandelt in zeven bijeenkomsten de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld historische waardebepaling, duurzame interventies, architectonische ingrepen, herbestemming, bouwfysica, installaties en energiesystemen, maar ook de kosten, financiering en opbrengsten komen natuurlijk aan bod. De deelnemers zullen al deze kennis, in multidisciplinaire teams, omzetten in een verduurzamingsplan voor een concreet gebouw. Ze passen de opgedane kennis dus direct toe in de praktijk.

Multidisciplinair samenwerken van grote waarde
Naast de nieuwste kennis ervaren de deelnemers zelf de grote waarde van interdisciplinaire samenwerking. Ook het feit dat de deelnemers afkomstig zijn uit de hele restauratieketen draagt daaraan bij. Deelnemende organisaties zijn bijvoorbeeld de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, beleidsambtenaren van gemeenten, woningbouwverenigingen, aannemers, Gelderse monumentenorganisaties, architecten- en advies- en installatiebureaus.  Zoals één van de deelnemers het verwoordde: “Het onderdeel over samenwerking in teams aan het begin van de leergang heeft echt geholpen om goed samen te werken en elkaars kwaliteiten te waarderen.” Daarmee komt dus alle kennis van de verschillende vakgebieden ‘op tafel’ en komt de beste oplossing duidelijk in beeld.

De hoofdprijs: verduurzamingsplan voor Huis Zypendaal
De deelnemers mogen elk jaar hun tanden zetten een verduurzamingsplan voor een actueel restauratieproject. Dit keer is dat Huis Zypendaal, een buitenplaats uit de 18de eeuw. Dat zal voelen als de hoofdprijs, want het is het hoofdkantoor van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). Zij willen een verduurzamingsplan om  de historische buitenplaats energiezuiniger te maken. Het kantoor van GLK is gevestigd op de bovenverdiepingen, de begane grond is ingericht als museum, met objecten van de oorspronkelijke inboedel. Hier is ruimte voor rondleidingen, huwelijken en vergaderingen. Alle belangrijke elementen die je bij verduurzaming tegen kunt komen zijn dus aanwezig.

Voor wie?
De Leergang is voor iedereen die betrokken is bij de planvorming, voorbereiding en realisatie van restauratieprojecten en historische herbestemmingsprojecten. Je hebt een HBO werk- en denkniveau nodig en ervaring in de restauratiesector is gewenst.

Meer informatie?
De start is op 5 oktober aanstaande. Ben je geïnteresseerd in deze unieke Leergang?

Terug naar overzicht