Laatste plaatsen voor de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren beschikbaar. Wil je in 2024 nog deelnemen? Wees er dan snel bij.

11 sep 2024

Vanaf 17 oktober 2024 organiseren het GRC en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) alweer voor de achtste keer de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren van gebouwd erfgoed (LIER). Er zijn nu nog maar enkele plaatsen beschikbaar, dus als je van plan bent je kennis en vaardigheden nog dit najaar een flinke boost te geven, wees er dan snel bij.

Concrete adviezen voor een actueel project in onze achtste Leergang.
De Leergang draait altijd om een actueel restauratie-project. Dat blijkt elke keer weer de beste manier om van dit snel veranderende vakgebied te leren en de praktijk van morgen vorm te geven. Dit jaar wordt, in onze achtste Leergang alweer, het Burgerweeshuis in Tiel onder de loep genomen. Woningbouwvereniging Thius heeft het pand in 2022 gekocht en wil het blijven gebruiken voor haar maatschappelijke activiteiten. Daarvoor moet er echter wel een goed verduurzamingsplan komen, want het gebouw kost veel geld aan onderhoud, en vooral energie. De opdracht aan de deelnemers is dan ook, met behoud van de historische waarden, een verduurzamingsplan te maken waarmee het weeshuis weer decennia lang behouden blijft.

Inhoud Leergang en de kracht van samenwerken.
De Leergang behandelt, in zeven bijeenkomsten, de toepassing van de nieuwste duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor monumentaal en beeldbepalend gebouwd erfgoed. Je krijgt de kans om, onder leiding van top-professionals, in multidisciplinaire teams, een innovatief restauratieplan te maken voor een bestaand monument. Onderwerpen die gedetailleerd aan bod komen zijn o.a. historische waardebepaling, architectonische interventies, kosten, opbrengsten en financiering, installaties, bouwfysica, energiesystemen etc. Wat het leereffect enorm vergroot, is dat alle bijeenkomsten in het Burgerweeshuis zelf gehouden worden. Het studie-object is dus altijd bij de hand. Maar ook creativiteit en innovatief samenwerken krijgen veel aandacht en dat wordt door veel deelnemers erg gewaardeerd. En de interdisciplinaire samenwerking komt in de evaluaties van de leergangen altijd naar voren als een grote meerwaarde.

Laatste plaatsen
Het leereffect in de teams heeft het meeste effect als de groepen klein gehouden worden. Daarom zijn die nooit groter dan 6 á 7 deelnemers en worden ze zo multidisciplinair als mogelijk samengesteld. Dat betekent dat er nu nog maar een paar plaatsen beschikbaar zijn. Wil je in 2024 nog deelnemen? Wees er dan snel bij.

Meer weten of direct inschrijven?
Wil je meer weten over de Leergang? Kijk op onze website,    
of schrijf je direct in via de HAN.   

Terug naar overzicht