Kristien van Heerde: houtrestauratie, daar heb ik altijd met een schuin oog naar gekeken.

29 nov 2023

Kristien is niet voor een kleintje vervaard, blijkt wel uit haar voorgeschiedenis. Maar over de keuze voor het hout-restauratiewerk, voor wat ze echt zélf wilde, heeft ze lang gedaan. De stimulerende woorden van haar man hielpen haar over de drempel, en daar is ze nu maar wát blij mee.

4 tot 8 kinderen
Kristien van Heerde is 46 jaar oud en al 26 jaar getrouwd met Nico. Samen hebben zij vier kinderen; twee jongens en twee meisjes. Maar tot 2021 hadden ze er vaak nogeens één tot vier kinderen bij, in de crisisopvang voor de William Schrikker Groep. Die bleven dan zo’n zes tot acht maanden totdat er een ‘perspectief biedende plek’ beschikbaar was. “Dat was wel uitdagend”, zegt Kristien daar nu over, “maar ik ben dankbaar dat ik ze beter zag vertrekken dan toen ze bij ons kwamen. Wij boden rust, regelmaat, school en een gezond dieet en dat hielp gelukkig bijna altijd.”

Werken met hout
Vanaf 2018, toen haar eigen kinderen volwassen genoeg waren, werkte Kristien voor ICT-bedrijven in support- en verkoopfuncties. Tijdens een functioneringsgesprek vroeg haar toenmalige leidinggevende wat haar ambities waren. Om dat beter in beeld te brengen volgden gesprekken met een loopbaancoach en deed ze een beroepskeuzetest. Daaruit kwam het beeld van het werken met hout en restauratie duidelijk naar voren. “Ik ben ook al sinds heel lang gefascineerd door oude gebouwen en monumenten,” vertelt ze. “Het eerste idee na de test was om op vrijdag een cursus te doen, maar toen het bedrijf failliet ging, moest ik beslissen of ik terug wilde naar weer een kantoorbaan.” Een bezoek aan het GRC, samen met Nico, bracht helderheid. “We hadden een gesprek met coördinator Roy Jansen en kregen een rondleiding. En op de terugweg in de auto was ik stil. ‘Dit is het hè?’, zei Nico na een paar minuten. Daarna ben ik zo snel mogelijk gestart met de opleiding.”

Technicus Hout en Restauratie (THR)
De opleiding THR bereidt slimme, creatieve houtspecialisten goed voor op de toekomst van het restaureren. Het is een driejarige opleiding op MBO-3 niveau. Vanuit een gedegen basis van traditioneel timmerwerk komen nieuwe technieken aan bod, maar ook circulair en duurzaam denken en vaardigheden als communicatie en onderhandelen. THR staat open voor zowel MBO’ers als zij-instromers, zowel mannen als vrouwen. Het leidt restauratie-timmerlieden op, die écht weten wat moderne restauratie inhoudt.

Met plezier naar school
“Het is echt leuk,” zegt Kristien. “Wij hebben een leuke klas met een goede mix qua mannen, vrouwen, leeftijd en zij-instromers. Ik voel me er echt thuis. Ik ga vier dagen per week met plezier naar school. Nu is het nog algemeen en doen we veel aan houtkennis en basisvaardigheden. Ik krijg dus nog echt de kans om te zien welke richting ik uit wil; wat het beste bij mij past. Ik heb nog de tijd om te zien of ik voldoende handig ben en of ik restauratietimmerman wil worden in de bouw of interieur- of meubelrestauratie wil doen. Meubel-werk is erg leuk maar ik kijk ook altijd naar ramen, kozijnen en deuren in de monumenten die ik bezoek. Dat heb ik met een schuin oog altijd al gedaan. Het is het best spannend om te beslissen hout-vakvrouw te willen worden, maar ik heb nog twintig jaar te gaan, dus voor mij is het zeker niet te laat.”

 

 

Terug naar overzicht