In maart nog efficiënt op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vak? Volg een cursus op Landgoed Reuversweerd.

21 feb 2024

In maart geven we op dit prachtige restauratieproject twee efficiënte ochtendcursussen; over historisch schilderwerk en over warmte-installaties in monumenten. De groepen zijn klein, zodat iedereen maximale aandacht krijgt. In een halve dag ben je weer helemaal bij. Plan je cursus dus nu, zodat je zeker weet dat er nog plaats is.

Landgoed Reuversweerd
‘Kasteel’ Reuversweerd en de naastgelegen boerderij zijn rijksmonumenten in de gemeente Brummen. Na WOII, waarin het landgoed veel schade opliep, heeft Reuversweerd meer dan 70 jaar leeg gestaan. Ondanks de schade door oorlog en verwaarlozing, heeft het huis een rijk interieur; fraai gedecoreerde stucplafonds, marmeren schouwen, parketvloeren, luxe behang uit de bouwperiode, lambriseringen, muurlijsten en bijzondere houten schuifluiken. Heel veel details zijn nog aanwezig.

Cursussen in een ‘restauratie in uitvoering’; de optimale combinatie van theorie en praktijk.
De nieuwe eigenaar brengt het ‘kasteel’ en het omliggend park zoveel mogelijk terug in de oorspronkelijke staat. Wij mochten er onze ‘erfgoedwerkplaats’ inrichten. Dat stelt ons in staat onze deelnemers de praktijk van de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien. In kleine groepen krijg je eerst een inleiding in de theorie om vervolgens in de echte praktijk te duiken. Het hele jaar door organiseren we korte, efficiënte cursussen op het landgoed.
In maart laten we zien hoe je:
1. omgaat met historisch schilderwerk en..
2. ..in een monument een duurzame warmte- en ventilatie-installatie ontwerpt en inpast

Donderdag 7 maart: Opname en herstel historisch schilderwerk

Cursusleiding: Raimond te Morsche en een medewerker van Rigo-verven. Tijd: van 09.00 tot circa 12.15 uur.
Bij de restauratie van het schilderwerk van historische gebouwen komen we vaak gebreken en verwering tegen. Om de situatie van het houtwerk en/of de muren goed te kunnen beoordelen is goede kennis nodig van de ondergrond en de gebruikte materialen. Vanuit die kennis leer je ‘hands on’ een juist plan van aanpak te maken. Er is tijdens de cursus ruim de tijd om vragen te stellen en te toetsen aan de praktijk van het landgoed.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Donderdag 14 maart: Ontwerp en inpassing warmte- en ventilatie-installatie bij een monument

Cursusleiding: Fred Soplanit en Ron Spaan. Tijd: van 09.00 tot circa 12.15 uur.
Het warmte- en ventilatiesysteem in een monument moet op alle gewenste plaatsen en functies voldoen aan het gevraagde comfort (in winter en zomer). Maar het moet óók inpasbaar zijn in het monument, mét behoud van de historische waarden. Deze cursus leert je, in theorie én in de praktijk, de juiste keuzes te maken.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Terug naar overzicht