Guus maakt wijzerplaat voor uurwerk dorpskerk in Leur
Guus is één van de studenten die sinds begin september aan de slag is bij de opleiding Technicus Hout en Restauratie (THR). Hij heeft het enorm naar zijn zin, zoals je op het filmpje kunt zien. De eerste klus waarin Guus, met twee andere studenten, zijn tanden heeft gezet is de wijzerplaat van de torenklok van de dorpskerk in Leur in opdracht van onze partner Gelderse Kerken. Koninklijke Eijsbouts zorgt verder voor het uurwerk.
Dorpskerk in Leur
Gelderse Kerken zet zich al 50 jaar actief in voor het behoud en de herbestemming van religieus erfgoed en oude, monumentale kerken in de provincie Gelderland. Door kerken nieuwe bestemmingen te geven, behouden ze hun betekenis en kunnen ze blijven dienen als verbindende plekken in dorpen en steden. De stichting biedt kerkeigenaren onder andere hulp bij restauratie en onderhoud. En daar roept zij, zoals bij de dorpskerk in Leur, regelmatig de hulp bij in van het GRC.
Wijzerplaat vernieuwen
Van restauratie is bij de wijzerplaat voor de klokkentoren in Leur geen sprake meer. Het hout was dermate verrot, dat vernieuwing de enige optie was. En dat is een mooie klus voor de THR-studenten, waaronder Guus (20). Na een opleiding Timmerman (MBO-2) werkte hij twee jaar in de reguliere bouw. Maar alleen maar nieuwbouw, dat vindt Guus maar niks. “Het is allemaal te langdradig. Het moet allemaal maar door en door en door.” Hij is namelijk heel erg gepassioneerd over hout en houtrestauratie. “Ik loop hier vier weken of zo en ik heb de grootste schik van m’n leven.” De vernieuwde wijzerplaat wordt hierna onderhanden genomen door Koninklijke Eijsbouts die, naast de wereldberoemde klokken, ook uurwerken maakt en restaureert.
Een vakman worden
Op de vraag wat hij met de opleiding THR wil bereiken is Guus kort en duidelijk. Vier jaar geleden is hij begonnen met “echt een beetje dingen met hout doen en sindsdien nooit meer gestopt.” Nu wil hij niets liever dan een vakman worden. “Alles kunnen maken als ik het ook maar zie dat ik het kan maken en dat ik het weer net zo mooi en netjes terug kan maken als het vroeger is gemaakt.” Bij het GRC zijn we blij met mensen als Guus, want dat soort passie hebben we hard nodig om in de toekomst onze monumenten in goede staat door te geven aan volgende generaties.
Bekijk hier het filmpje met het verhaal van Guus.