Gloednieuwe cursus ‘Toepassing van installatietechniek bij verduurzaming erfgoed’, door GRC en IW Achterhoek Rivierenland.

20 mrt 2024

Hoe integreer je installatie- en bouwtechniek bij het verduurzamen van monumenten? In een nieuwe, driedaagse cursus leer je hoe je dat in de restauratiepraktijk aanpakt. Anton Peters, trainer, docent en ontwikkelaar, geeft toelichting. IW Achterhoek Rivierenland en het Gelders Restauratie Centrum werken in deze cursus samen voor het beste resultaat voor de deelnemer.

Een korte, praktische en complete cursus
Het verduurzamen van Rijks- en gemeentelijke monumenten is belangrijk, maar ook ingewikkeld. Installateurs en bouwers zijn, door de eis van behoud van historische waarden bij monumenten, beperkt in het toepassen van beschikbare technieken. Toch is het heel goed mogelijk een comfortabel en energiezuinig gebouw te realiseren. In deze intensieve driedaagse cursus behandelen we alle onderwerpen die je daarvoor in de restauratiepraktijk nodig hebt. Het GRC en IW Achterhoek Rivierenland (dé opleider in de elektro- en installatietechniek) bundelen in deze cursus hun specifieke kennis. Je krijgt dus het beste van beide werelden.

Bouwkunde en installatietechniek
Deze aspecten komen aan bod:

  • Bouwkundige en installatietechnische aspecten en mogelijkheden van isolatie/ventilatie en verwarming. “Bouwkunde en installatietechniek zijn eigenlijk niet meer te scheiden,” zegt Anton Peters, trainer, docent en ontwikkelaar. “Je moét dus samenwerken. Als de installateur bijvoorbeeld door het keurig geïsoleerde dak boort, heb je alsnog een groot energielek. Maar de bouwkundige moet op zijn beurt in het gebouw rekening houden met ruimte voor installaties, zoals buizen voor verwarming en ventilatie”
  • Elektrotechnische aspecten, zoals thuisbatterijen, voeding, PV-panelen en omvormers. Peters: “We behandelen in de cursus het hele installatieconcept dat je nodig hebt voor een echt duurzaam monument. Dus de energieopwekking met de PV-panelen voor de warmtepomp voor bijvoorbeeld vloerverwarming, in combinatie met isoleren en ventileren. Dan heb je een compleet en sluitend concept. Haal je de energie voor je Infraroodverwarming bijvoorbeeld gewoon uit het stroomnet, dan span je het paard achter de wagen. Dat is duurder en niet duurzaam.”
  • Adviesvaardigheden en interdisciplinaire samenwerking. Kun je je opdrachtgever niet overtuigen van de beste oplossing of werk je onvoldoende samen met je collega’s uit de andere disciplines, dan krijg je nooit het beste resultaat. Het grote belang van die vaardigheden heeft zich in andere cursussen en opleidingen al ruimschoots bewezen.

Succesvol verduurzamen
Na deze cursus ken je de mogelijkheden, de valkuilen én de oplossingen. Je weet welke elementen belangrijk zijn voor het verduurzamingsontwerp. En je weet hoe je in samenwerking het beste resultaat bereikt en dat aan de verschillende doelgroepen presenteert. Je krijgt dus, in slechts drie dagen, alle instrumenten aangereikt om de verduurzaming van monumenten tot een succes te maken. Hou jij je bezig met bouwkundige-, installatie- en elektrotechnische verduurzaming van monumentale gebouwen (op minimaal MBO-3 niveau) of heb je als eigenaar voldoende achtergrondkennis en wil je je je kennis verdiepen? Dan is deze cursus voor jou. Deze driedaagse cursus geven we dit jaar in mei/juni en in oktober.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Terug naar overzicht