Excursie op 14 juni j.l. van de Opleiding Specialist Restauratie van GRC en Graafschap College

24 jun 2019

Elk jaar rond deze tijd gaan de leerlingen van onze opleiding voor Restauratie-timmerlieden en – metselaars op excursie. Ook dit jaar was het een goede mix van inhoud en ontspanning. Op Reuversweerd en de DRU Cultuurfabriek kregen ze een interessant programma voorgeschoteld.

Diploma Specialist Restauratie Timmeren/Metselen

Sinds een aantal jaren organiseren het GRC en het Graafschap College samen de opleiding Specialist Restauratie-timmeren of -metselen. Sinds 2018 mogen de leerlingen zelf kiezen of ze de volledige MBO-4 opleiding willen volgen of dat ze kiezen voor het, in de hele restauratiebranche erkende, Branchediploma. Zie, voor alle informatie daarover, de website van het GRC.

Excursie op 14 juni 2019

Elk jaar gaat de groep op excursie om ‘het nuttige met het aangename te verenigen’, zoals dat heet. De leerlingen, die allemaal al in de praktijk werkzaam zijn, bespreken met elkaar vaak al de praktijk in hun bedrijven. Maar er meer interessante plaatsen. Dit jaar bezochten ze Landhuis Reuversweerd en de DRU Cultuurfabriek.  Daar kregen ze ook heel specifieke toelichting van de aanwezige experts, wat het extra leerzaam maakte.

Reuversweerd

Het eerste bezoekadres was Landhuis Reuversweerd.  Vorig jaar was daar al de diploma-uitreiking van de opleiding. Het bijzondere van het ‘kasteel’ is dat het sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog onbewoond is geweest tot 2018. De nieuwe eigenaar wilde het kasteel en het omliggende park zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat restaureren. Dat restauratiewerk is ondertussen al een stukje op gang. Daarom mochten de leerlingen eerst de steiger op, om de gerestaureerde dakgoten te bewonderen (met lood van 40 kg M2), evenals de mooie, dragende houtconstructies. Daarna was het interieur aan de beurt, inclusief de oorlogschade.  Er zijn nog veel granaat-  en kogelgaten te zien van het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen Canadezen en Nazi-troepen elkaar van weerszijden van de IJssel beschoten. Van het verhaal, dat door die schade echt tot leven kwam, waren de leerlingen zeer onder de indruk.

DRU

In de middag toog het gezelschap naar het DRU-complex in Ulft.  DRU is oorspronkelijk een staalbedrijf, opgericht in 1754. Het is een van de oudste industriële bedrijven van Nederland. De gieterij in Ulft, mede bekend vanwege de DRU kachels, werd in 1973 gesloten en in 2003 verhuisden de resterende onderdelen van het bedrijf naar Duiven. In 2009 is in een van de gebouwen het cultuurcentrum ‘de DRU Cultuurfabriek’ gevestigd. Daar kreeg  de groep een uitgebreide rondleiding over dit industriële erfgoed, waar verschillende gebouwen zijn gerestaureerd tot woningen, ijzermuseum, popzaal, bibliotheek en theaterzaal. Hierna was er gelukkig ook aandacht  voor het luchtige deel van de excursie, een hapje en een drankje.

Terug naar overzicht