Een lustrum voor de cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’

13 nov 2019

Het GRC biedt tegenwoordig drie groencursussen aan. Sinds een paar jaar is er ook veel belangstelling voor de cursus voor vrijwilligers en die over Stinzenplanten, maar ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ is de oudste en meest uitgebreide daarvan. Dit jaar vierde die haar vijfde verjaardag. En ook nu waren de reacties zeer positief.

Lustrum

Op woensdag 30 oktober  heeft het GRC alweer de vijfde cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ afgesloten. De cursus, onder leiding van Jos Nij Bijvank, blijkt in die vijf jaar een vaste waarde geworden bij een brede groep professionals, die werkzaam is in ons groene erfgoed. Het enthousiasme in de vorige vier cursussen was ook nu weer duidelijk. De deelnemers uit overheid, eigenaren, opdrachtgevers en hoveniersbedrijven gaven aan, behalve van de docenten, ook veel van elkaar te hebben geleerd. Dat kwam ook voort uit de verschillende invalshoeken van de deelnemersgroepen bij het onderhouden en behouden van historische tuinen en parken.

Theorie en praktijk

De evenwichtige combinatie van theorie en praktijk geeft hoveniers, tuinbazen, beheerders en andere geïnteresseerden een krachtig wapen in handen bij onderhoud, herstel en renovatie van al het moois dat het historisch groen in ons land te bieden heeft. De deskundige docenten namen het afgelopen najaar de cursisten mee in het bekijken en analyseren van de tuinen en parken, het zien van de historische gelaagdheid en het maken van werk- en uitvoeringsplannen voor het onderhoud. Hierbij was soms, maar zeker niet altijd, een zogenoemd beheerplan aanwezig.

Historische tuinen als locatie

Altijd waren de opdrachten gericht op de tuinen en parken van de locatie waar de cursusdag gehouden werd. Dit jaar waren dat Landgoed Scherpenzeel, Huis Berg in ‘s Heerenberg, Huis Schouwenburg in ‘t Harde en De Overtuin te Warnsveld. Ruim de helft van de tijd brachten de actieve deelnemers dan ook buiten in de prachtige tuinen door. Zij stelden veel vragen en gingen enthousiast aan de slag met de opdrachten. Daardoor was het een zeer levendige en dynamische cursus. Bij twee locaties waren de eigenaren van de tuin een groot deel van de cursusdag aanwezig. Daardoor kregen ook zij suggesties voor verbeteringen of voor goed onderhoud.  De certificaten werden uitgereikt door Joop van Burk, directeur van het Gelders Restauratie Centrum en Eric van Tichelhoven, bestuurslid van Erfgoed Hoveniers.

2020

In het najaar van 2020 staat de volgende cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ op het programma, waarschijnlijk in september en oktober.
Wil je meer weten van het programma? Kijk op de webpagina.

Terug naar overzicht