Diploma-uitreiking Technicus Hout Restauratie op 24 oktober: ‘Pioniers’ nemen afscheid..

30 okt 2023

Dinsdag 24 oktober hebben vijf studenten hun MBO3-diploma ontvangen van onze opleiding Technicus Hout en Restauratie. Zij behoorden in 2020 tot de eerste groep die zich had ingeschreven voor de ‘nieuwe’ houtopleiding. In die zin waren zij pioniers.

THR
In de jaren vóór 2020 werd duidelijk, dat er een sterk groeiende behoefte was aan goed geschoolde restauratie-timmerlieden, waaraan door de traditionele opleidingen niet kon worden voldaan. Er bleek behoefte aan een moderne, brede houtrestauratie-opleiding op MBO-3 niveau. Dat werd de opleiding Technicus Hout en Restauratie (THR). Die bereidt slimme, creatieve houtspecialisten goed voor op de toekomst van het restaureren. Vanuit een gedegen basis van traditioneel timmerwerk, komen nieuwe technieken aan bod, maar ook circulair en duurzaam denken in de restauratiebouw. In 2020 startte, onder auspiciën van het Graafschap College, de eerste THR in Arnhem.

Uitreiking waar het begon
De feestelijke uitreiking van de diploma’s vond plaats op het voormalige KEMA-terrein (tegenwoordig ‘Arnhems Buiten’) in De Kookplaats, een sfeervol restaurant/evenementenlocatie. Studenten en gasten (familie, kennissen en afgevaardigden van verschillende organisaties) werden, na het welkomstwoord, eerst over het terrein rondgeleid. Hier bevond zich ook de ‘oude’ werkplaats van het GRC, waar het voor deze studenten begon.

Pionieren
Terug in de Kookplaats was het tijd voor het officiële deel. Eerst werd de reis, die de studenten (de ‘pioniers’) de afgelopen 3 jaren hebben gemaakt, doorgelicht. Het feit dat het voor iedereen pionieren was, werd daar duidelijk; we moesten een nieuwe opleiding gestalte geven, we moesten twee keer verhuizen en we hadden te maken met Corona. Maar dankzij ieders inzet en het positieve meedenken, zeker ook van de studenten zelf, is het gelukt de reis te volbrengen. Daarom was er voor iedere gediplomeerde een vergelijking tussen een houtsoort en zijn of haar persoonlijke eigenschappen. Na de ondertekening van de diploma’s hield één van hen ook een slotwoord; een korte terugblik op een mooie tijd waarin met name het individuele maatwerk tijdens de opleiding werd geprezen.

Toekomstplannen
Na het maken van een groepsfoto konden we, onder het genot van een hapje en drankje, nog napraten over de afgelopen drie jaar en natuurlijk ook over de toekomst. De studenten kiezen allemaal hun eigen weg. Drie zijn een samenwerking aangegaan, één kiest voor het ZZP’er-schap en één kiest voor verdere verdieping. Het Graafschap College en het GRC bedanken Danny, Gerbrich, Lenneke, Victor en Sofie voor hun enthousiaste inzet en medewerking en wensen hen een succesvolle toekomst.
Inmiddels hebben we op onze locatie aan de Florijnweg 3 in Velp een mooie groep van 25 THR-studenten. De toekomst ziet er dus, zeker wat aantallen betreft, zonnig uit, maar dat is ook hard nodig, want we hebben nog steeds grote behoefte aan goede vakmensen die de meer dan 30.000 Gelderse monumenten in goede staat kunnen doorgeven aan volgende generaties.

Wil jij ook zo’n houtexpert worden, die oude én moderne technieken gebruikt om houtverbindingen en -constructies in monumenten te restaureren? Kijk voor meer informatie op onze website.

Terug naar overzicht