Diploma-uitreiking aanvullende vakken Specialist Restauratie Timmeren Metselen (SRTM)
Vijf studenten, die vorig jaar al geslaagd waren voor hun branchediploma van de opleiding SRTM, kregen op 12 juni j.l. hun MBO 4-diploma uitgereikt. Zij vulden hun branchediploma aan met een algemeen vormende module, waardoor zij een volwaardig MBO 4-diploma mochten ontvangen. De aanvullende vakken werden mogelijk gemaakt door het Graafschap College in samenwerking met het GRC.
SRTM: succesvolle samenwerking van NCE en GRC
De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een succesvolle samenwerking met het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Deze pittige opleiding is bedoeld voor allround opgeleide timmerlieden en metselaars die hun vakkennis willen verdiepen en historische gebouwen willen restaureren en toekomstbestendig maken. Hij wordt gegeven in Nieuwegein en in Velp. In gedegen lessen wordt ingegaan op onderwerpen als reparatietechnieken, materiaalgebruik in de restauratie, bijzondere constructies, aanverwante vakdisciplines en duurzaamheid. Dit wordt aangevuld met, voor de restauratie-vakman belangrijke, vakken als Bouwgeschiedenis en Organisatie Bouwproces. Kijk voor meer informatie op de sites van NCE en GRC.
Officiële MBO 4-diploma’s
Op woensdagvond 12 juni vond er een bijzondere diploma-uitreiking plaats bij het Gelders Restauratie Centrum in Velp. Vijf studenten, die vorig jaar al geslaagd waren voor het Branche diploma SRTM (NCE/GRC) in Nieuwegein en Velp, kregen hun officiële MBO 4-diploma SRTM. Dat was mogelijk door onze samenwerking met het Graafschap College in Doetichem. De vijf gelukkigen zijn Leon van Alebeek (Van den bouwhuijsen B.V.), Thom van Bokhoven (Van den Bouwhuisen B.V.), Mark Mensink (Dijkhof bouw B.V.), Tim Zijm (Van de Burgt en Strooij B.V.) en Arno Kapteijns (Bont van Hulten). Mark Mensink was er enthousiast over. “Ik wilde mijn niveau verder doorontwikkelen nadat ik de branche-opleiding had gedaan. Daar heb ik geen spijt van. Wat betreft tijd was het prima te combineren en het niveau is goed! Ik kan het zeker aanbevelen.”
Aanvulling met algemeen vormend onderwijs
Door de unieke AVO module (de algemeen vormende vakken: Nederlands, Rekenen, Engels en Burgerschap) ontstond een volwaardig MBO 4-diploma. Het Graafschap College heeft deze module op maat gemaakt voor de student. Na een 0-meting stelde de school het lesprogramma samen, rekening houdend met de voorkennis van de student. “Dit unieke traject is essentieel voor deze studenten om een niveau 4-diploma te behalen. En het is een aanwinst binnen het ‘Leven Lang Ontwikkelen’-aanbod van ‘Graafschap College Werkt’,” zegt Opleidingscoördinator Nanko Plomp. Marleen Schut, Docent generieke vakken, vult aan: “Een leven lang leren in de bouw betekent voortdurend investeren in je vaardigheden, zodat je niet alleen de uitdagingen van vandaag aankunt, maar ook voorbereid bent op de mogelijkheden van morgen en de voortdurende aanpassingen binnen de bouwsector.” Beiden waren ook heel tevreden met de instelling van de studenten: “Het was fantastisch om deze gemotiveerde groep les te geven. En ook ‘de derde helft’ was echt gezellig.”
Ook komend jaar kunnen de ‘Branche-studenten’ de AVO module weer volgen. Die start na de zomer: Studenten kunnen zich, vóór 1 juli, opgeven bij n.plomp@graafschapcollege.nl.