Gerbrich Koers: tandarts wordt restauratiespecialist.
Waarom zou een volwassen tandarts overstappen naar een toekomst als zij-instromer in de opleiding Technicus Hout en Restauratie (THR)? Gerbrich Koers deed het, en voorlopig heeft ze daar geen enkele spijt van.
Blij van dingen maken
“Ik ben enthousiast over houtbewerking en het restaureren van oude dingen” zegt Gerbrich. “Als tandarts ben je eigenlijk ook voor een groot deel bezig met restauratie, functie en esthetiek. En tijdens de opleiding tandheelkunde ben je een groot deel van de tijd bezig met praktijk, dus zoveel verschilt het niet.” Terugkijkend heeft ze dat altijd gehad, die drang naar maken. “Als kind maakte ik samen met mijn vader al veel van hout. Die geur van hout; de combinatie van maken en creativiteit en de tevredenheid als iets af is. Ik word gewoon heel blij van dingen maken, vooral van hout.”
Waarom niet door als tandarts?
“Na zoveel jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. De tijdsdruk die ik tijdens het werk ervoer, de fysieke en mentale belasting, samen met andere zaken waar je als praktijkhouder tegenaan loopt, was ik een beetje zat. Het werd tijd om de bakens te verzetten. Nu is er minder tijdsdruk en ben ik aan het eind van de dag veel energieker. De benodigde productiviteit komt wel met de ervaring. Ik leg de lat natuurlijk wel hoog voor mezelf en soms is dat frustrerend, maar dat is wel hoe je het leert.”
Ben je tevreden over hoe het nu gaat?
“Ik haal er veel voldoening uit en word vrolijk van de basis die we nu leren; de houtsoorten, de gereedschappen, de technieken, de machines en de houtverbindingen. Je moet je ook blijven concentreren, hè? Het is echt geen dom werk hoor. Je bent de hele dag aan het denken hoe je dingen moet aanpakken, of het beter kan, of het sneller kan, of je nog een keer moet meten. Er komt echt veel bij kijken. Ik ben nu de houtsoorten aan het leren; in welke situatie gebruik je welke houtsoort en welke verbindingen zijn er.”
Stage
“Tijdens mijn stage bij Hekkers & Van ’t Spijker heb ik daar ook veel over geleerd. Hoe schuur je een oud Mahoniehouten tafelblad? Als je dat met een schuurmachine doet wordt het een IKEA-blad, vlak en strak. Maar als je het met de hand doet, dan volg je kleine welvingen die de maker erin gelegd heeft. Dan laat je de ziel intact”, zegt Gerbrich.
Creativiteit
“Het creatieve is ook heel leuk en bevredigend. Je bent heel oplossingsgericht bezig; hoe herstel je iets. Maar esthetisch voeg je ook wat toe. Zo moest ik een stuk van een spiegellijst vervangen. Dan vraag je je af wat het beste past; hoe repareer ik het zodat je het niet meer ziet? Je laat dan niet alleen de ziel intact, maar legt er ook iets van jezelf in.”
En verder?
“De opleiding duurt drie jaar. Voor nu vind ik het al heel mooi wat ik allemaal geleerd heb. Ik doe het stapje voor stapje. Door middel van stages kom ik er wel achter wat ik het leukst vind; waar ik me in wil specialiseren. Dit is wat ik wil. Ik kan echt genieten van hout en alles wat erbij komt kijken. Er is zoveel te leren.”
Meer informatie over de opleiding THR vind je hier.