Vierde LIER sluit af met drie goed doordachte plannen en 12 certificaten

17 dec 2019

Ook de vierde editie van de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER) was een succes. De opdrachtgever kreeg drie goed doordachte plannen; de 12 deelnemers hadden hun certificaten zeker verdiend.

Uitreiking certificaten op het GRC op Arnhems Buiten

Op donderdag 12 december werden de certificaten op het GRC in Arnhem uitgereikt aan de 12 deelnemers van alweer de vierde leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER). De door GRC en HAN ontwikkelde leergang behandelt de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed.

Kern van LIER

De leergang bestond uit zeven, tweewekelijkse bijeenkomsten. De kern was ook dit keer weer een daadwerkelijk bestaand en actueel restauratieproject, de vierhonderd jaar oude boerderij Groot Hell (1603) te Putten. Daarvoor lag hier een jachtslot van de graven van Gelre. Onder begeleiding van topprofessionals moest, in multidisciplinaire teams, een innovatief restauratieplan gemaakt worden, dat heel hoog moest scoren op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. De deelnemers waren verdeeld in drie teams en moesten per team een verduurzamingsplan ontwerpen.

De kracht van multidisciplinair samenwerken

Naast de grote kennis en het enthousiasme van de docenten, komt in de evaluaties van eerdere leergangen het samenwerken met de andere disciplines in het bouwproces altijd naar voren als een heel grote meerwaarde.  Deelnemers zeggen daardoor in staat te zijn, “te werken mét de inbreng van anderen, in plaats van die als weerstand te ervaren.” “Nu weet ik dat uitzoomen, het project als geheel bekijken en de bijdrage van de anderen meenemen, veel kan opleveren”, zegt een deelnemer. Een ander verwoordt het zo, “niet per se mijn eigen, maar de bèste oplossing moet naar boven komen.”

Wilt u meer weten van de Leergang, kijk op de website van het GRC. Daar vindt u ook de aanmeldingspagina van de HAN.
N.B. de informatie geldt nog de Leergang van 2019.

Terug naar overzicht