Uitgebreid onderwijsprogramma op erfgoedwerkplaats op Landgoed Reuversweerd staat klaar. Activiteiten voor basis-, middelbaar, beroepsonderwijs en professionals

1 okt 2019

Het ‘kasteel’ Reuversweerd in Brummen is een bijzonder landhuis, dat meer dan 70 jaar heeft leeggestaan. Nu het wordt gerestaureerd, is het voor het GRC de perfecte ‘erfgoedwerkplaats’. Hier kunnen leerlingen en professionals gericht kennis opdoen en vooral ervaren wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van restauratie van monumenten. In 2019/2020 staat een uitgebreid programma klaar voor alle opleidingsniveaus.

Landgoed Reuversweerd

Na de Tweede Wereldoorlog, die veel schade veroorzaakte, stond het landgoed meer dan 70 jaar leeg. Ondanks de schade door oorlog en verwaarlozing heeft het prachtige landhuis nog steeds een rijk interieur met veel bijzonderheden. Er zijn fraai gedecoreerde stucplafonds, marmeren schouwen, parketvloeren, luxe behang uit de bouwperiode, lambriseringen en muurlijsten. Bijzonder zijn ook de houten schuifluiken voor de hoge ramen, die een fantastisch uitzicht bieden over het IJssellandschap en de Veluwezoom. De nieuwe eigenaar wil het kasteel en het omliggend park zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat restaureren. 

Erfgoedwerkplaats

Op het landgoed heeft het Gelders Restauratie Centrum de erfgoedwerkplaats ingericht. Sinds enige tijd wordt er hard gewerkt aan de restauratie van de verschillende gebouwen, waaronder het prachtige landhuis en de  boerderij. De nieuwe eigenaar geeft ons hier de ruimte om met verschillende partners bijeenkomsten, kennisactiviteiten, cursussen en (gedeelten van) opleidingen te verzorgen. Op het terrein heeft het GRC een ruime schottenkeet neergezet voor de theoretische delen van de kennis- en opleidingsactiviteiten. Daarnaast mogen we veelvuldig gebruik maken van de bouwplaats zelf om de praktijk van de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien.

Wilt u meer weten over de activiteiten?

Hou onze website in de gaten of neem contact op met Jos Nij Bijvank op 06-20407317

Activiteiten voor basis-, middelbaar, beroepsonderwijs en professionals

  1. Voor leerlingen van groep 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs is nu een sterk ervaringsgericht programma gemaakt om kennis te maken met de restauratiepraktijk en wat daarbij allemaal komt kijken. Dat heeft verschillende facetten:
    1. De leerlingen krijgen een beeld van de geschiedenis van het landgoed in zijn omgeving en de gebeurtenissen tijdens de tweede Wereldoorlog.
    2. Zij krijgen ook een beeld van de restauratie zoals die nu plaatsvindt en praktische opdrachten, o.a. over het herstel van de kapconstructie.
    3. Ook het groene erfgoed wordt niet vergeten. Er is een opdracht in het prachtige park. Hierbij komen de elementen van de hoofdstructuur van water, paden en bomen aan de orde.  De leerlingen gaan aan de slag met boomherkenning, hoogte meten en leeftijd schatten. Op deze manier komt de plaats van de bomen in (de geschiedenis van) het park mooi naar voren.
    4. In de ‘Ankerschuur’ maken de leerlingen kennis met verduurzaming en energiebesparing bij monumenten. Hoe kun je het beste isoleren; bij een monument, een bestaand en een nieuw  gebouw?

Het gaat er in dit programma vooral om de leerlingen te laten ervaren en zelf te laten doen. Zo krijgen ze het best een idee van wat er allemaal bij komt kijken, om zo’n monument op een juiste wijze naar de toekomst te brengen. Ze worden begeleid door betrokken en goed geïnformeerde vrijwilligers uit de omgeving van Reuversweerd, zodat ze al hun vragen snel beantwoord krijgen.

  1. Voor leerlingen in de voortgezette timmer- en metselopleidingen staat voor de tweede helft van het schooljaar een aantal uitgebreide excursies  op het programma. In een middag worden zij op hun eigen vakken efficiënt en diepgaand bijgepraat. Praktijkopdrachten versterken ook hier het leereffect.
  2. Voor de drukbezette restauratieprofessionals staan dit najaar drie cursussen op het programma. Deze cursussen bieden de meest tijdsefficiënte manier voor professionals om op specifieke onderwerpen echt de diepte in te gaan. Het landgoed Reuversweerd biedt de optimale mogelijkheid om met eigen ogen te zien en te ervaren. En voor de kosten hoef je het niet te laten.
    De onderwerpen zijn:
    a.Donderdag 31 oktober: Opname en herstelplan van schilderwerk bij restauratie van historische gebouwen.
    b.Donderdag 7 november: Diagnose en herstel bij optrekkend vocht in historische gebouwen.
    c.Donderdag 21 november: Restauratie en isolatie van historische daken.

Goed opgeleid, met actuele kennis en kunde

Dit programma,  gecombineerd met de restauratiepraktijk in het ‘kasteel’, is een onderdeel van de aanval op het gebrek aan ambachtslieden, waar de restauratiebranche nu al mee kampt. Als we niets doen, dan wordt dat probleem alleen maar groter. Het GRC doet al jaren haar uiterste best om ervoor te zorgen, dat voldoende aantallen, aankomende  en huidige, professionals  in de restauratiesector goed opgeleid worden of hun kennis en kunde actueel kunnen houden en versterken. De erfgoedwerkplaats is daarin een krachtig instrument. Over de ontwikkelingen voor het basis- en voortgezet onderwijs houden we u op de hoogte.

Wilt u meer weten over de activiteiten?

Hou onze website in de gaten of neem contact op met Jos Nij Bijvank op 06-20407317

Terug naar overzicht