Tweede bijeenkomst deelnemers LIER: beoordeling historische waarde van het Keunenhuis en het inzetten van het creatief teamvermogen.

6 apr 2016

Opdracht voor de tweede bijeenkomst

Ging de eerste bijeenkomst over introductie, kennismaking en samenstelling van de teams, op de tweede cursusdag van de Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER) stond een bezoek en beoordeling van het Keunenhuis centraal . De ‘scholtenboerderij Keunenhuis’ krijgt van eigenaar Natuurmonumenten een nieuwe bestemming, waarvoor de deelnemers een restauratieplan moeten maken.

Onder begeleiding van Martin van Bleek vanhet Gelders Genootschap werd het historisch rapport geanalyseerd. Op basis van deze analyse en een bezoek aan de boerderij, moesten de deelnemers vaststellen waar de ‘ruimte’ zit om het object ‘energetisch te verduurzamen’, zoals dat heet. Randvoorwaarde daarbij is dat de historische waarde van dit prachtige, nog nagenoeg in authentieke staat verkerende, pand behouden móet blijven.

Creatief denken

Om hiervoor goede oplossingen te bedenken is het niet altijd mogelijk de gebaande paden te bewandelen. Het tweede gedeelte van deze dag was dan ook niet voor niets ingeruimd voor creativiteitsexpert Manu de Bruyn om de cursisten mee te nemen in het creatief samenwerken. Met bevlogenheid liet ze zien hoe je ingesleten patronen kunt doorbreken en met ideeën kunt komen die je in een normale setting vaak niet bedenkt. Dit onderdeel was dan ook voor de meeste cursisten een echte eye-opener.

De onderwerpen voor de volgende bijeenkomst zijn historische en architectonische interventies en bouwfysische ingrepen.

Terug naar overzicht