Start van drie ambitieuze ambachtsprojecten in Winterswijk – GRC, provincie, gemeente en Slotboom Steenhouwers slaan de handen ineen.

15 mrt 2019

In Winterswijk wordt de eeuwenoude toren van de Sint Jacobskerk gerestaureerd. Daaraan besteedt de gemeente aandacht met een expositie. Het is ook het begin van het project ‘Meester en gezel –ieder z’n vak’, van het Gelders Restauratie Centrum, en het educatieproject ‘Steenhouw’n’. De provincie Gelderland steunt de initiatieven. Het startschot werd gegeven op donderdag 14 maart, in aanwezigheid van burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Wim Aalderink.

Expositie historisch rondje rond de kerk (gemeente Winterswijk)

Dit jaar wordt de 500 jaar oude toren van de Jacobskerk grondig gerestaureerd, zodat die weer eeuwen vooruit kan. Voor de gemeente Winterswijk is dat aanleiding geweest een expositie in te richten onder het motto: ‘rondje historie – rond de (Jacobs)kerk’. De onderste delen van de steigers zijn opgeluisterd met een reeks panelen, die de geschiedenis van Winterswijk en de Jacobskerk beschrijven. De gemeente wil zo haar inwoners, meer betrekken en informeren over het belang van de Jacobskerk en haar omgeving.

Meester en gezel – ieder z’n vak (GRC)

Als onderdeel van de doorlopende inspanning van het Gelders Restauratie Centrum om het belang van restauratie-vakmanschap onder de aandacht te brengen en te promoten, zal een pilot-expositie plaatsvinden in de kerk. Om de duizenden unieke monumenten in Gelderland, zoals de toren van de Jacobskerk, ook in de toekomst in een goede conditie te houden, is er een nieuwe generatie specialisten nodig in de restauratiebranche. Het GRC wil jongeren met ‘Meester en gezel – ieder z’n vak’ enthousiasmeren voor vakmanschap en bezoekers van Gelderse monumenten informeren over de mooie ambachten die bij een restauratie nodig zijn. De aftrap van de expositie vindt plaats tijdens KunstOer in het pinksterweekend (9 en 10 juni).

Educatieproject ‘Steenhouw’n, een steengoed vak’ (Slotboom Steenhouwers) 

Slotboom Steenhouwers, die nauw betrokken is bij de restauratie, start in Winterswijk met een concreet educatieproject voor (eind)basisschool en (begin)VMBO. De restauratie van de Jacobskerk biedt leerlingen de mogelijkheid om echt ‘hands on’ kennis te maken met het ambacht steenhouwen. Het educatieproject Steenhouw’n maakt de praktische verbinding met jongeren en ambacht. Leerlingen krijgen, na een voorbereidende les op school, een rondleiding op de Jacobstoren om daarna, in een workshop, zelf aan de slag te gaan met hun eigen meesterwerk. Het is de bedoeling dat er tijdens de restauratie ruim 500 leerlingen de kans krijgen kennis te maken met een prachtig ambacht. Zie de websites van de gemeente en  ‘Meesterlijk vak’ voor meer informatie over de verschillende projecten.

Terug naar overzicht