Start mobiele erfgoedwerkplaats van het GRC; kennis en kunde actueel houden en versterken op een monument in uitvoering

25 feb 2019

Als u regelmatig de website van het GRC bezoekt, dan is het u misschien opgevallen dat er sinds dit weekend een vierde ´blok´ aan de homepage is toegevoegd dat ´erfgoedwerkplaats’ heet. Het GRC wil met die erfgoedwerkplaats bestaande restauratiekennis en -kunde actueel houden en versterken op een ‘monument in uitvoering’. Wij beginnen op Landgoed Reuversweerd in Brummen.

Waarom een erfgoedwerkplaats?

Een van de hoofddoelstellingen van het GRC is ervoor te zorgen, dat aankomende professionals  in de restauratiesector goed opgeleid worden. Voor ervaren vaklieden is het juist belangrijk hun kennis en kunde actueel kunnen te houden en te versterken. Die kennis en vaardigheden gelden niet alleen het onderhoud en de restauratie van monumenten, maar steeds meer ook de verduurzaming. Aansprekend hulpmiddel daarvoor is een monument in uitvoering. Niets werkt namelijk motiverender  en meer enthousiasmerend dan een aansprekend restauratieproject, zoals Landgoed Reuversweerd, te mogen bestuderen en ervan te leren in de praktijk. De ervaringen die zijn opgedaan in een eerdere (afgesloten) werkgoederfplaats in Zutphen hebben we daarin meegenomen.

Van start met ochtendcursussen; ideale mix tussen theorie en praktijk.

Op 12 en 19 maart gaan we daadwerkelijk van start met twee ochtendcursussen.
De eerste behandelt op 12 maart de eisen aan, en aanpak van restauratie en isolatie van historische daken. Een monument verliest namelijk de meeste warmte via het dak. Bij verduurzaming, nodig om het monument ook economisch exploiteerbaar te houden/krijgen, kun je hier dus veel resultaat behalen.
De tweede biedt inzicht in de waarde en inhoud van het Bouwhistorisch onderzoeksrapport. Op 19 maart leert u hoe het rapport het best kunt inzetten voor een kwalitatief sterke en historisch verantwoorde restauratie.
De extra kracht van beide cursussen ligt in de combinatie van theorie en de direct aanschouwelijke praktijk op het landgoed Reuversweerd. Een groepsopdracht zorgt dat theorie en praktijk elkaar versterken.

Volgende cursussen

Wat later in het  jaar zullen we, naast andere activiteiten,  nog een aantal ochtendcursussen op Reuversweerd organiseren.
Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

  • Opname en herstelplan van schilder- en timmerwerk
  • Optrekkend vocht; oorzaken, aanpak en uitvoering van de maatregelen
  • Duurzame energievoorziening
  • Materiaalkeuzes en -inkoop

Meer informatie
Wilt u een van de cursussen volgen of meer weten over de opzet van de Erfgoedwerkplaats? Alle informatie is te vinden op de website.

Terug naar overzicht