Schilderwerk, isolatie, lood, asbest, warmte of gevelreparatie: plan nu vast je voorjaarscursus op Reuversweerd.

9 jan 2024

Ook dit voorjaar staan de hooggewaardeerde korte cursussen op Landgoed Reuversweerd weer op het programma. De groepen zijn klein, zodat iedereen maximaal aandacht krijgt. In een halve dag ben je weer helemaal bij. Plan je cursus dus nu, zodat je zeker weet dat er nog plaats is. 

Donderdag 7 maart: Opname en herstel historisch schilderwerk, door Raimond te Morsche en Rigo-verven, van 09.00 tot circa 12.15 uur.
Bij de restauratie van het schilderwerk van historische gebouwen komen we vaak gebreken en verwering tegen. Om de situatie van het houtwerk en/of de muren goed te kunnen beoordelen is goede kennis nodig van ondergrond en gebruikte materialen. Vervolgens dient een juiste pl;an van aanpak gemaakt te worden.

Donderdag 14 maart: Ontwerp en inpassing warmte- en ventilatie-installatie bij een monument, door Fred Soplanit en Ron Spaan, van 09.00 tot circa 12.15 uur.
Het warmte- en ventilatiesysteem in een monument moet op alle gewenste plaatsen en functies voldoen aan het gevraagde comfort (in winter en zomer). Maar het moet ook inpasbaar zijn in het monument met behoud van de historische waarden. Deze cursus leert je, in theorie en praktijk de juiste keuzes maken.

Vrijdag 5 april: Herstel en verwerking van bladlood bij historische gebouwen, van 09.00 tot circa 15.30 uur.
Lood wordt al heel lang gebruikt in de bouw; bij monumenten onder andere voor dakbedekking, goten en hemelwaterafvoeren, aansluitingen tussen daken en muren en als bekleding van torenspitsen en ornamenten. Gedurende het leven van een monument kan er met lood heel wat mis gaan. De waterdichtheid van monumentale panden vraagt van de vakman dat hij bekend is met de voor de restauratie noodzakelijke technieken bij loodverwerking. Hoe je die problemen oplost en op een juiste wijze herstelwerkzaamheden uitvoert en lood verwerkt en aanbrengt, dat is het onderwerp van deze cursus. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk op onze website.

Donderdag 11 april: Isolatie van historische gebouwen, door Boudewijn van Ommeren en Ron Spaan, van 09.00 tot circa 16.15 uur.
Wil je leren hoe je verantwoord de energievraag van een monument reduceert? De constructie van een monument is ontworpen zonder isolatie. Wat doet het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Wat kan of mag er historisch gezien en wat juist niet? Wat betekent isoleren voor de ventilatiebehoefte?

Donderdag 18 april: Altijd Asbest in een monument!? Hoe herken ik dat? Door Michel Wouters, van 09.00 tot circa 12.15 uur.
Bij het restaureren en verduurzamen van monumenten kom je vrijwel altijd asbest tegen. In deze basiscursus leer je in de restauratiepraktijk hoe je asbest signaleert, welke soorten er zijn en wat je moet doen als je onverwacht asbest tegenkomt.

Donderdag 23 mei: Repareren en kleuren van monumentale gevels(stenen), Cheryl Rohof en Brenda Kamphuis en Jos te Brake, van 09.00 tot 12.15 uur.
Veel monumentale gevels hebben schade die het mooie beeld verstoort. Maar herstel is niet zo simpel. In deze ochtendcursus leer je hoe je (ver)storende schades en kleuren (na het inboeten) in de gevel aanpakt én we laten we zien hoe mooi het resultaat kan zijn.

Wil je meer informatie of je direct inschrijven? Kijk dan op onze cursuspagina.

Terug naar overzicht