Restauratie Kerkje in Laag-Keppel; een succesvolle herbestemming van kapel tot kunstgalerie.

26 sep 2019

Galerie 1880 heet het, naar het bouwjaar van het kerkje waarin het is gevestigd. ‘Kunst of Art’ biedt hier, in Laag-Keppel (en in Zutphen), “een compleet pakket producten en diensten aan rondom kunst.” Het kerkje is in april van dit jaar feestelijk (opnieuw) geopend, na een restauratie van ongeveer een jaar. Hoe een gemeentelijk monument is aangepast aan de eisen van een moderne Galerie & Kunstuitleen.

Kapel van Kasteel Keppel

Het voormalig Nederlands Hervormd Kerkje in Laag-Keppel is rond 1880 gebouwd als kapel van Kasteel Keppel. Het is sinds 1988 een beeldbepalend gemeentelijk monument in de gemeente Bronckhorst.  In 1973 verloor het haar religieuze functie. Kunstenaar Henk Hulshof uit Drempt maakte er daarna ruim dertig jaar gebruik van om zijn eigen, en andermans, werk te exposeren. In 2011 kochten zijn zoons Rick en Mike en hun partners het neogotische gebouwtje. In april 2018 startte Schotman Restauraties met het werk, dat een jaar duurde.

Plannen en financiering

‘Liever lokaal’ was de instelling waarmee de eigenaren van Kunst of Art, zo’n 6 jaar geleden, aan het avontuur begonnen. Boerman Kreek Architecten uit het nabijgelegen Steenderen maakte de plannen en Schotman Restauraties uit Vorden werd als bouwbedrijf ingeschakeld.  De financiering kostte behoorlijk wat moeite en tijd maar, met een provinciale Gelderse subsidie, een gemeentelijke bijdrage, een stuk eigen geld en een hypotheek via het Restauratiefonds, kon na vijf jaar het licht op groen.

Restauratie

Op 23 april 2018 gingen Bert Schotman en zijn mannen aan de slag. Er kwamen, zoals dat gaat met de restauratie van zulke oude gebouwen, al snel behoorlijk wat tegenvallers aan het licht. De aannemer zegt daarover, “een aantal balken was rot en er zat boktor in de torenspits en vocht in de muren. De kroonstijl onder het dak was zelfs doormidden gekliefd door een granaat.” Zoals bekend is er aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in deze omgeving hard gevochten. Schotman, “de scherven zitten er nog in. Die konden we laten zitten, terwijl de constructie weer oersterk is. Dat draagt ook weer bij aan het verhaal van de kerk.”  De buitenschil is geheel gerestaureerd, maar aan de binnenkant zijn natuurlijk concessies gedaan aan de herbestemming. Toch zijn ook hier veel authentieke details behouden en hersteld, zoals luchtroosters, balken, trekstangen en het plafond.  Schotman, “De ramen waren gelukkig nog gaaf genoeg, zodat we daar konden volstaan met simpel herstel en achterzet-ramen, om energie te besparen.”

Energiebesparing

Rianka Habraken, die het restauratieproces namens de eigenaren heeft begeleid, vult daarbij aan dat er, behalve de ramen, nog veel meer gedaan is om energie te besparen. De gewelven en de vloer zijn geïsoleerd, er zijn voorzetwanden geplaatst waar dat kon en op de rest van de muren is onopvallende isolatie aangebracht. “Verder gebruiken we LED verlichting en een warmte-terugwin-installatie. We hebben nu zelfs energielabel A,” vertelt ze met terechte trots. Het hele proces is overigens regelmatig  gemonitord door de provincie en de gemeente.

Economische duurzaamheid

De restauratie kon redelijk snel en in goed overleg worden afgerond. Alle partijen zijn er blij mee; de gemeente en provincie met de redding van een monument, de aannemer met een interessant project en een nieuw bewijs van kennis en kunde. En de eigenaren? Die zijn blij met een monumentale, duurzame en economisch rendabele galerie en kunstuitleen.

Meer weten?

Over galerie1880: https://www.kunstofart.nl/
Over de restauratie: https://www.kunstofart.nl/over-ons/restauratie-kerkje-laag-keppel

Terug naar overzicht