Prima evaluatie van de excursie van 26 juni j.l.

3 jul 2015

In ons vorige blog vertelden we over de excursie van de deelnemers aan de restauratie-opleiding op 26 juni. Na afloop bleek dat de stemming heel goed was, niet alleen door het mooie weer maar vooral door het programma. Hieronder een paar highlights volgens René Bussink, hoofd van de opleiding en senior docent bij het Graafschap College.

Dakpannenmuseum

Dit museum is eigenlijk een glorieus uit de hand gelopen hobby. De eigenaar heeft in een klein kerkje in Alem een verbazend grote verzameling dakpannen en -ornamenten bij elkaar gebracht. En daar zitten heel bijzondere bij. Zo liet hij tijdens de rondleiding een dakpan zien die voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika in 2010 was gemaakt. Zoals bekend verloor Nederland de finale van Spanje, maar een optimistische Nederlandse fabrikant had vóór de finale alvast 3000 dakpannen laten maken met het opschrift “Nederland wereldkampioen”. Op de (natuurlijk) oranje dakpan was daarnaast de Nederlandse vlag en het logo van de KNVB te zien. Van de 3000 pannen zijn er 2997 vernietigd. Het museum had één van drie overgebleven pannen gekregen.

Kasteel Waardenburg

Toeval was het waarschijnlijk niet, het bezoek aan speciaal dit kasteel. Alle restauratie-opleidingen in Nederland werken met tekeningen en bestek van kasteel Waardenburg. De leerlingen konden dus met eigen ogen zien hoe papieren informatie zich vertaalt in de praktijk. Bijkomend voordeel is dat bekend was dat ze na de zomer een kozijn moeten tekenen. Er werden dus heel veel foto’s gemaakt. Het kasteel, dat al in 1265 werd gebouwd als “mottekasteel” (versterkt houten gebouw), bood daarnaast veel meer interessante details, zoals dakgebinten, metselverbanden en stucwerk. Er was eigenlijk nog zoveel te zien, maar de lunch wachtte en het weer was prachtig.

Steenfabriek

‘s Middags bezocht de groep de steenfabriek Zilverschoon Randwijk in Heteren aan de Nederrijn. Zij maken een breed assortiment ambachtelijke stenen op maat voor elk project. En dat gaat heel ver; op basis van één stukje steen gaan ze zelfs op zoek naar de juiste samenstelling van grondstoffen en de verdere stappen tot de perfecte steen. Steeds vaker worden zij ook ingeschakeld voor bijzondere stenen naast fabrieksmatig gemaakte partijen, zoals bijvoorbeeld met schuine hoek of rondingen. De vakmensen van Zilverschoon vormen en drogen die stenen en leveren ze aan bij de maker van de ‘fabriekssteen’. Doordat ze samen worden gebakken, krijgen ze dezelfde kleur en hardheid. Daarbij houdt Zilverschoon zelfs rekening met de te verwachten krimp tijdens het bakproces, zodat er geen afwijking in afmetingen ontstaat.

De excursie werd afgesloten met een borrel op een mooi terrasje. René Bussink was zeer tevreden met de dag en volgens de evaluatieformulieren waren de leerlingen het met hem eens. Enige nadeel is dat de lat voor de volgende excursie echt hoog ligt.

Terug naar overzicht