Praktijktraining Lood door Wim de Groot: leren met je handen voor volwassenen op 27 en 28 januari 2016.

4 feb 2016

Trainer

Wim de Groot is een zeer vitale 73-jarige, die het na zijn pensioen, acht jaar geleden, eigenlijk alleen maar drukker heeft gekregen. Niet alleen geeft hij de praktijktraining Lood voor het NRC/GRC, daarnaast doet hij nog regelmatig werk voor (andere) stichtingen in Nederland en België die zich met scholing bezighouden, zoals Bouwradius, Ribo en Bouwcirkel. En ook de Rijksgebouwendienst en diverse grote bedrijven doen regelmatig een beroep op hem. Je mag er dus van uitgaan dat het met zijn vakkennis en -ervaring wel goed zit.

Theorie

Het Gelders Restauratie Centrum was de locatie voor de tweedaagse praktijktraining ‘Lood bij dakbedekkingen en goten’. Daar waren eind januari 13 vaklui op afgekomen: leidekkers, timmerlieden, metselaars, een uitvoerder en een opzichter. De training was volgens Wim “de optimale combinatie van theorie en praktijk”. De eerste dag was de theorie aan de beurt, hoewel de verschillende constructies en technieken heel praktisch benaderd werden. Wim, “we oefenen de theorie door tekeningen te maken en de constructies van papier te vouwen. Zo krijg je een mooi ruimtelijk beeld. De gemotiveerde vaklieden die mijn training volgen, onthouden het dan heel goed.”

Praktijk

De tweede dag was gereserveerd voor de praktische oefening van de verschillende technieken. Lood kan je bijvoorbeeld vouwen, zetten, drijven, plooien en kloppen; allemaal technieken die ervoor zorgen dat het materiaal precies aansluit op de bouwconstructie, zodat water bijvoorbeeld geen kans krijgt binnen te dringen. Wim is zelf enthousiast over de groep. “Het was een leuke groep”, zegt hij. “Restauratievaklieden hebben over het algemeen veel meer kennis en vaardigheden dan in de nieuwbouw en ze zijn meer geïntereseerd in de details van het werk. Dat maakt het fijn om met ze te werken.” En ook de cursisten waren enthousiast, want Wim is een diepe bron van kennis en vaardigheden.

Wanneer de volgende training is is nog niet bekend. Hou de agenda op deze website of die van het NRC in de gaten.

Wilt u meer weten over de verschillende loodtechnieken? Kijk bijvoorbeeld op www.bouwlood.nl

Terug naar overzicht