Oud provincieambtenaar Jos van de Zande gaat voor het GRC aan de slag

15 jun 2017

Hij was tot voor kort Strategisch Adviseur/senior projectleider bij de Provincie Gelderland. Nu zet hij, onder andere voor het GRC, zijn kennis en netwerk in. Het GRC is er blij mee.

Van bankwezen naar erfgoed

Na een studie Economie werkte Jos van de Zande (64) eerst in het bankwezen op het gebied van bedrijfskredieten en effecten. Daar werd hij echter niet gelukkig van. 28 Jaar geleden maakte hij daarom de overstap naar de Provincie Gelderland. Na een periode op andere afdelingen bereikte hij, als leidinggevende cultuur en erfgoed, zijn inhoudelijke ‘eindbestemming’. De bevordering van de kwaliteit van de uitvoering op het gebied van monumenten, landschap en archeologie had zijn speciale belangstelling. Zo was Jos een van de initiatiefnemers van de Gelderse Voet, het kwaliteitsbeleid van de provincie Gelderland. Het Gelders Restauratie Centrum is overigens een van de resultaten daarvan. Op het gebied van verduurzaming (monumentale energietransitie) zette hij ook een aantal zaken in gang.

Ontwikkelingen in de markt

Vorig jaar nam Jos het besluit om voor zichzelf te beginnen. Dat leidde in februari 2017 tot ‘Van de Zande erfgoedadviseurs’, dat zich richt op kennis en kunde, monumentale energietransitie en projecten. “Er moet nog heel veel gerestaureerd en herbestemd worden, zeker in Gelderland”, zegt Jos. “Maar juist nu de economie aantrekt en de provincie nog 40 miljoen extra investeert, zit de instroom van leerlingen en het imago van de restauratiesector in een dip. Jongeren vinden restauratie niet zo sexy en vooral kleinere werkgevers zijn nog huiverig om in kennis en kunde te investeren. De kans is dus groot dat, als we niks doen, de prijzen voor vaklieden de pan uitrijzen en er de komende jaren veel beunhazen worden ingehuurd. Die doen vaak meer kwaad dan goed.”

Onderzoek voor GRC

Jos gaat voor het GRC daarom een onderzoek doen naar wat we moeten aanbieden aan opleiding, training en vorming om voldoende mensen en kwaliteit te krijgen om de markt van restauratie, verduurzaming en herbestemming te borgen. “De belangrijkste vragen die ik wil beantwoorden zijn wat de belangrijkste doelgroepen zijn, wat de behoeften in de markt zijn, en hoe we de opleidingen kunnen verbeteren. Hoe bereiken we (voornamelijk) jongeren en hoe kunnen we ze interesseren in deze prachtige vakken,” zo stelt Jos.
Dat sluit naadloos aan op de beleidsopdracht van het Gelders Restauratie Centrum. Daarom kunnen we niet wachten tot de (eerste) resultaten zichtbaar worden.

Terug naar overzicht