Open Monumentendag op 14 en 15 september; ga kijken en beleven op ‘plekken van plezier’, bij voorkeur natuurlijk in Gelderland.

11 sep 2019

Aanstaand weekend is het weer Open Monumentendag, of eigenlijk monumentenweekend. Ook in het monumenten-rijke Gelderland zet dan veel gebouwd erfgoed de deuren open voor het publiek. Wij zetten een paar monumenten, die volgens ons het bezoeken meer dan waard zijn, alvast in het zonnetje; Radio Kootwijk, Kasteel Ammersoyen en Stoomwasserij De IJsselstroom.

Kasteel Ammersoyen

In Maasdriel staat een mooi, stoer kasteel uit de 14e eeuw. Het gebouw heeft vier torens. Binnen het kasteel heeft, onder andere de ridderzaal, zijn middeleeuws karakter behouden. Dit weekend kunnen bezoekers op de bovenverdieping een tentoonstelling bekijken waar gebruiksvoorwerpen te zien zijn, die in de slotgracht zijn gevonden. Deze geven een beeld van het dagelijkse leven op het kasteel in een periode van 600 jaar. De toegangsprijs voor het kasteel is tijdens de Open Monumentendag gehalveerd.

Radio Kootwijk

Het voormalig radiotelegrafisch zendstation op de veluwe is tegenwoordig een rijksmonument. Het gebouw werd in 1923 door de PTT in gebruik genomen, iets dat destijds ‘een wonder van moderne techniek’ was. Tijdens de Monumentendag is er van alles te doen in en rondom het voormalig zendstation. Zo geven zendamateurs van de Vereniging van Radio Zend Amateurs een demonstratie en kunt u een foto-expositie bewonderen over Radio Kootwijk. Zeker gezien de relatie met het oude Nederlandsch Indië, is dit gebouw een bron van heel veel mooie verhalen. Vooral voor de digitale generatie is dit een aanrader; het zet je wereld op z’n kop.

Stoomwasserij De IJsselstroom

Prachtig gelegen in de groene uiterwaarden van de IJssel bij Zutphen, staat een voormalige wasserij. De eigenaar,  Silvester van Veldhoven, is deelnemer aan GRC’s  duurzaamheidsnetwerk. Hij heeft het pand uit 1911 omgetoverd in een sfeervolle ruimte voor vergaderingen, seminars, heidagen of recepties. De IJsselstroom is door het Restauratiefonds geselecteerd als één van de drie topprojecten. Het fonds komt dan ook op zaterdag, met een Piaggio-koffiekar en een professionele ‘barista’, de feestvreugde verhogen. Om 12 minuten over 12 vindt de openingshandeling plaats in aanwezigheid van de Zutphense burgemeester Annemieke Vermeulen en de directeur van het Restauratiefonds, Kees-Jan Dosker. Het thema ‘Plekken van plezier’ wordt ingevuld met  muziek, dans (een podium voor regionale talenten) en heel veel lekkers van lokale ambachtslieden. De provincie Gelderland komt met een grote vrachtwagen met escape room.
Op zaterdag is De IJsselstroom geopend van 10 tot 17 uur, op zondag van 11 tot 17 uur.

Het weerbericht voorspelt voor dit weekend veel zon en weinig wind, dus ga kijken, proeven en genieten van al het moois dat Gelderland te bieden heeft.

Meer informatie over Open Monumentendag: https://www.openmonumentendag.nl/ en https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2098625/Open-Monumentendag-in-Gelderland-deze-zeven-monumenten-moet-u-gezien-hebben

Terug naar overzicht