Op bezoek bij Akademie Schloss Raesfeld in Nordrhein-Westphalen

13 apr 2016

Op vrijdag 19 februari brachten Joop van Burk (GRC), Rene Bussink (Graafschapcollege), Gert Tutert (o.a. docent GRC) en Erik Schlief (Bouwmensen Gelderland Oost) een bezoek aan het Duitse Schloss Raesfeld, zo’n 30 km over de grens bij Doetinchem. In dit oude slot is o.a. een Duitse zusterinstelling van het GRC gevestigd. Wij gingen kijken, kennismaken en ervaringen uitwisselen.

Schloss Raesfeld

Dit monumentale complex vindt zijn oorsprong in het dorp Raesfeld aan het eind van de 12de eeuw, als Rabodo von dem Berge er een burcht neerzet. Vanaf grofweg de helft van de 13de eeuw neemt ene heer Simon de naam van het dorp aan. Dat is het begin van het geslacht Von Raesfeld, de naamgever van het slot. In het slotcomplex huizen nu een restaurant, een dierenpark, bezoekerscentrum én de Akademie des Handwerks, de zuster-instelling van het GRC in Nordrhein-Westfalen. Het slot is namelijk eigendom van de ‘Handwerkskammern Nordrhein-Westfalens’ en de ‘Westdeutschen Handwerkskammertags’.

Rondleiding

Met de verantwoordelijk manager, Eckard Zurheide, konden we ervaringen en kennis uitwisselen en de overeenkomsten en verschillen tussen Duitsland en Nederland bespreken. Ook werden we rondgeleid, waarbij vooral de verschillende praktijkruimten tot de verbeelding spraken. De Akademie Schloss Raesfeld biedt leergangen in acht verschillende disciplines aan: timmeren, metselen, stucwerk, metaalbewerking, schilderen, steenhouwen, meubelmakerij en binnenhuisarchitectuur. Daarnaast kun je er diverse kortlopende cursussen volgen. Schloss Raesfeld ontvangt leerlingen vanuit heel Duitsland. Het viel ons op, dat de deelnemers de cursussen zelf moeten betalen. De werkgever draagt niet bij en ook van overheidssubsidie is geen sprake.
De Akademie des Handwerks en het GRC hebben aangegeven open te staan voor grensoverschrijdend samenwerken. Wij vonden het in ieder geval een leerzame middag!

Terug naar overzicht