Onze penningmeester, Peter Koelewijn, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Op woensdag 26 april, de dag vóór Koningsdag, zijn de traditionele lintjes uitgereikt aan Nederlanders die zich verdienstelijk hebben gemaakt. Dit jaar reikte de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch aan veertien mensen een onderscheiding uit. Onze penningmeester, Peter Koelewijn, was één van hen. Hij werd daarmee beloond, voornamelijk voor zijn werk als bouwmeester van de grote restauratie van de Eusebiuskerk in Arnhem.
Eusebiuskerk in Arnhem
Stedebouwkundige, architect en adviseur Peter Koelewijn was o.a. meer dan 25 jaar eigenaar van duurzaam architectenbureau K3, dat hij overdroeg aan een jongere garde. Als zelfstandige en geïnteresseerde inwoner van Arnhem, werd hij, eerst in 2008 en later in 2010, gevraagd als bestuurslid van de Eusebiuskerk, waarvan het restauratieproces net was gestart. Van het één kwam het ander en hem werd gevraagd de restauratie als bouwmanager te begeleiden. Later zou hij daarvoor de eretitel ‘Bouwmeester’ krijgen. We citeren uit de toelichting op de benoeming: ” Sinds 2012 is hij bouwmanager bij de Eusebiuskerk, waarvan de restauratie eind 2023 volledig afgerond is. Koelewijn leidt daarmee de grootste restauratie met natuursteen in Nederland van de afgelopen jaren. Hij wordt getypeerd als innovatief, talentvol, inspirerend, en origineel.”
Penningmeester bestuur
In 2015 nodigde het GRC Koelewijn uit als bestuurslid. Zelf zegt hij daarover in een interview, “tijdens de economische crisis zagen we het vakmanschap ‘weglekken’ omdat er geen geld was voor niet essentieel geachte restauratiewerkzaamheden. Daarom hebben we toen de Arnhem School of Heritage opgericht en zo kwam ik in contact met toenmalig directeur van het GRC, Joop van Burk. Dat resulteerde in 2015 in de bestuursfunctie bij het GRC. Ik vind het GRC, met bestuur, directie en medewerkers, een inspirerende club mensen. Daarin voel ik me echt thuis.” Daarnaast is Koelewijn overigens ook bestuurslid van de Monumentwacht Gelderland, omdat beide organisaties steeds nauwer samenwerken.
Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Peter Koelewijn was één van de twee mensen die zijn benoemd tot Ridder. Daarbij gaat het doorgaans om verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis. De Orde van Oranje Nassau is in 1892 in het leven geroepen om mensen uit alle lagen van de bevolking met een Koninklijke onderscheiding te kunnen belonen. Tijdens de 20ste eeuw ontstond een soort automatische beloning voor het lang vervullen van bepaalde beroepen. Dit was nooit de bedoeling geweest. Daarom maakte de regering daar in 1994 met wetsaanpassingen een einde aan. Sindsdien worden mensen weer alleen ridder als zij een bijzondere bijdrage leveren aan de maatschappij. Alle medewerkers van het GRC feliciteren Peter Koelewijn met deze verdiende benoeming.