Nieuwe verdiepingscursus houtherstel: historische ramen, deuren, kozijnen en luiken
Het herstel van ramen, deuren, kozijnen en luiken moet tegenwoordig duurzaam worden uitgevoerd, maar tevens naadloos aansluiten bij het karakter en detaillering van het historische gebouw. Daarnaast moet het werk voldoen aan de restauratieladder en geldende richtlijnen. De combinatie van het oude ambacht en duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de restauratie. Deze verdiepingscursus behandelt de daarvoor benodigde informatie en kennis over materialen en detailleringen. Daarna komt de beoordeling van de praktijk uitgebreid aan bod aan de hand van daadwerkelijke voorbeelden van ramen, deuren, kozijnen en luiken. In één intensieve dag ben je als timmerman of werkvoorbereider weer helemaal bij.
Duurzaamheid verenigen met vakbekwaamheidseisen
De nieuwe verdiepingscursus over hout geeft oplossingen voor een veel voorkomend dilemma voor restauratietimmerlieden en werkvoorbereiders. Want niet alleen moet je zorgen voor vakwerk dat voldoet aan geldende richtlijnen en restauratieladder en aansluit bij de historische waarden van het gebouw, het moet tegenwoordig ook (steeds meer) duurzaam worden uitgevoerd. Want een oud monument kost teveel energie. Al die weglekkende energie is niet duurzaam en wel heel duur. En zoals we weten, te dure monumenten hebben geen toekomst. Deze verdiepingscursus behandelt zowel de theorie als de moderne praktijk van houtherstel in monumenten. Voor elke restauratietimmerman en werkvoorbereider is dit een must.
Welke onderwerpen?
Wil je weten hoe je herstel en duurzaamheid op de juiste wijze verenigt? Dan moet je niet alleen veel kennis hebben over de historische houtsoorten en verbindingen, verschillende typen vensters, vensterglas, kozijnen, deuren en luiken door de eeuwen heen, maar ook van de eisen die aan het werk gesteld worden en de geldende richtlijnen en ethiek. Je moet weten welke soorten gebreken je kunt aantreffen en hoe je die het beste aanpakt. In deze intensieve verdiepingsdag komen dan ook veel onderwerpen aan de orde.
In het theoriegedeelte krijg je veel informatie over zaken als 1) een historisch overzicht van de verschillende venstertypen, zoals kruis-, klooster- en bolkozijn, schuifraamkozijnen, Franse vensters, glas, deurtypen en luiken, 2) de soorten gebreken en aantastingen, de oplossingen en de restauratie-opvattingen/-richtlijnen en 3) de voorbereiding op de uitvoering zoals historische bouwsporen, houtsoorten en -kwaliteiten, lijmsoorten, vulmiddelen, restauratieladder, uitvoeringsrichtlijn en verbindingen tussen oud en nieuw.
In het praktische deel van de dag ga je zelf, aan de hand van te herstellen ramen, kozijnen en/of luiken de schade beoordelen en je aanpak bepalen. Daarin komen zaken aan de orde als 1) wat vervangen, repareren en/of vernieuwen (toepassen restauratieladder), 2) het kiezen van de houtsoort en -kwaliteit, 3) de toe te passen reparatiemiddelen en lijmsoorten en 4) verbindingen tussen oud en nieuw.
Docent
De verdiepingscursus wordt gegeven door Hans Luft, die sinds 2005 lesgeven en restauratie combineert. Hij weet dus al 20 jaar van de theorie én de praktijk. Hoewel hij ook renovatie en nieuwbouwklussen doet, ligt zijn hart bij de restauratie, het oude ambacht, of zoals hij het zelf zegt, “Iets terugbrengen in de originele staat, met de authentieke bouwmaterialen, maar dan met de hedendaagse technieken. Ik bewonder de eenvoud van de technieken en de gereedschappen waar vroeger mee gewerkt werd.”
De cursus staat gepland voor dit najaar. De datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.
Wil je je verzekeren van een plaats? Kijk hier voor nadere informatie. Je kunt je alvast aanmelden via het formulier onderaan de pagina.