Nieuwe locatie van het GRC geopend door gedeputeerde Kerris.

6 jun 2022

Onder grote belangstelling vierden we de opening van het nieuwe pand van het Gelders Restauratie Centrum op woensdag 1 juni. Hier hebben we voldoende ruimte en faciliteiten om de komende jaren door te groeien in onze opdracht om meer vakmensen op te leiden in de mooie restauratievakken.  

Opening door Gedeputeerde Peter Kerris
Peter Kerris, gedeputeerde (o.a. onderwijs en arbeidsmarkt) van de provincie Gelderland, deed op 1 juni de officiële opening. Onder begeleiding van een van de studenten zette hij een gebint in elkaar om daarna met een druk op de knop een doek omhoog te laten komen onder een van de roldeuren, met daarop de tekst ‘Leer het vak van de meester zelf’. Hij benadrukte in zijn speech nog eens het belang van de restauratie-opleidingen en de rol die het GRC in Gelderland daarin, met verschillende partners, speelt.

Grote behoefte aan nieuwe restauratie-ambachtlieden
Er zijn jaarlijks minimaal 70 nieuwe vakmensen nodig om de 17.000 Gelderse monumenten te onderhouden. Oudere vakmensen gaan met pensioen, maar de aanvulling door jongere ambachtslieden loopt ernstig achter. Daarom is het van essentieel belang dat we jongeren blijven interesseren voor de prachtige restauratieberoepen. En omdat er zo’n grote behoefte is, zullen die ook altijd een goed belegde boterham kunnen verdienen. Omroep Gelderland maakte een mooie reportage tijdens de opening. Een van de studenten, Owen, vertelt daarin waarom hij voor het restauratievak heeft gekozen. https://bit.ly/3thzBlE Er zit duidelijk toekomst in het restaureren van ons verleden.

Blij met deze nieuwe plek
Na een korte inleiding van voorzitter Bert Berghoef kwam directeur Jan Gersen aan het woord. Over het moderne pand zei hij, “We zijn erg blij met deze nieuwe plek. Deze locatie beschikt over leslokalen, een werkplaats met houtbewerkingsmachines, een bibliotheek en vergaderruimten. Hier kunnen studenten zowel theoretische als praktische vakken op één plek volgen. Vanuit deze thuisbasis kunnen we volop ontwikkelen, innoveren en vakmensen opleiden die het restauratievak willen leren.”

Kennismarkt
Ook waren de studenten aanwezig om met de gasten te praten en presenteerden een aantal duurzame leveranciers zich op de eerste verdieping. Duurzame biologische verf, een innoverende glasleverancier, woningbouwvereniging Vivare en andere bedrijven en organisaties gave voorlichting over hun praktijk en de mogelijkheden van duurzaamheid en innovatie in de restauratie. Dat waren, samen met het mooie weer, voldoende redenen voor veel mensen om elkaar weer eens te ontmoeten en nog lang te blijven.

Terug naar overzicht