NIEUW Thema duurzaamheid: een serie korte, efficiënte cursussen op Erfgoedwerkplaats Reuversweerd.
Het verduurzamen van een monument is een heel actueel onderwerp, maar voor de meeste professionals ook nog steeds een grote en uitdagende opgave. Het is, zelfs voor de ervaren vakman/vrouw, een kwestie van zoeken en experimenteren, zonder garantie op succes. Om de drukbezette professional efficiënt verder te helpen, organiseert het GRC vier cursussen die slechts een halve of hele dag beslaan.
Thema Duurzaamheid
In deze serie staat specifiek het verduurzamen centraal; hoe krijg je grip op een goede en afgewogen aanpak? Leidende experts op hun vakgebied nemen je mee in de meest succesvolle methoden en technieken. Hoewel de vier cursussen op zichzelf staan en apart gevolgd kunnen worden, kun je ze, voor een nóg beter inzicht, ook als reeks volgen.
Serie of aparte delen
We beginnen met een cursus over een ‘overall warmteplan’, waarin de warmtevraag, de mogelijke reductie en de opwekking van de energie daarvoor in wisselwerking met elkaar behandeld worden. Hierin komt duidelijk naar voren, dat een gezamenlijke aanpak, waarin de verschillende kennis gebieden/partijen hun input leveren, de meeste kans op succes biedt. Vanuit deze ‘overzichtscursus’ worden de verschillende gebieden (warmte-installatie, isolatie-aanpak en opwekking van duurzame energie) uitgewerkt in drie aparte delen.
De docenten
- Ron Spaan: o.a. zelfstandig erfgoedadviseur, toezichthouder restauratie Reuversweerd
- Felix Kusters: Eigenaar adviesbureau Klimaraad. Adviseur op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving. Specialisaties zijn duurzame energievoorziening en de energetische verduurzaming van monumentale gebouwen.
- Marc Stappers: Specialist Bouwfysica, afdeling Monumenten en Collecties bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Specialisaties zijn na-isolatie, duurzaamheid, binnenklimaat van met name musea, kerken en militair erfgoed.
- Fred Soplanit: Eigenaar SIA Technisch Adviesbureau, Externe technisch installatie adviseur o.a. bij BOEi en Hurenkamp Architecten & Adviseurs.
De cursussen
- Het maken van een duurzaam warmteplan voor een monument. Datum en tijd: 10 juni van 09.00 uur tot 12.15 uur
De grootste opgave m.b.t. de warmtevoorziening op een landgoed of monument is meestal, hoe een duurzaam alternatief voor aardgas uit te werken? Hierbij zijn besparing (door isolatie), duurzame opwekking/opslag en een efficiënte installatie de drie ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien. Het is tevens de wisselwerking tussen deze knoppen waarmee je een optimaal plan kunt maken voor jouw specifieke situatie. - Het isoleren van een monument. Datum en tijd: 24 juni van 09.00 uur tot 16.15 uur
Het verantwoord en met zorg isoleren van een monument, om de energievraag te reduceren, is een uitdagende opgave. De constructie van het monument is ontworpen zonder isolatie. Wat doet het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Wat kan of mag er historisch gezien en wat juist niet? Wat zijn de voorwaarden voor de ventilatiebehoefte en het aanbrengen van de isolatie? - Ontwerp en inpassing warmte- en ventilatie-installatie bij een monument. Datum en tijd: 23 september van 09.00 uur tot 12.15 uur
Het is een hele uitdaging om de warmte- en ventilatie-installatie uit te werken in een systeem dat voldoet aan de energetische vraag , d.w.z. het gehele jaar kunnen zorgen voor voldoende warmte en frisse lucht. Enerzijds moet je op alle gewenste plaatsen/functies in het monument voldoen aan het gevraagde comfort (in winter en zomer), anderzijds moet het inpasbaar zijn in het monument, terwijl de historische waarden behouden blijven. - Duurzame opwekking van energie bij landgoederen. Datum en tijd: 7 oktober van 09.00 uur tot 12.15 uur
De centrale vraag is hoe een landgoed zelfvoorzienend kan worden m.b.t. de eigen energiebehoefte (warmte en elektra). Welke mogelijkheden/kansen en ontwikkelingen zijn er en wat zijn de afwegingen/eisen bij de keuzes? Wat betekent een opwek-keuze voor eventuele opslag van energie?
Wilt u meer weten? Download hier de PDF met alle informatie, of kijk op de activiteitenpagina van de Erfgoedwerkplaats Reuversweerd.