Nieuw bij het GRC. Cursus over historische tuinen en parken; Hoe houd je groen erfgoed op een goede manier in stand?

12 jul 2016

De cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ leert je, vanaf 13 oktober van dit jaar, als hovenier of tuinbaas hoe je op juiste wijze werkt met historische tuinen en parken en hoe je onderbouwde keuzes kunt maken.

Kennis, ervaring en inspiratie op locatie

De mooie historische parken en tuinen in Nederland staan tegenwoordig volop in de belangstelling. Zij vormen een deel van onze nationale identiteit. Maar hoe houd je groen erfgoed op een goede manier in stand? Daarvoor is kennis en ervaring nodig. De cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ geeft je die kennis en zorgt voor ruime ervaring in de praktijk. De bijeenkomsten worden namelijk zoveel mogelijk georganiseerd op een inspirerende locatie. Bouwend op een stuk theorie oefenen de deelnemers, eerst onder leiding van de docent en later zelfstandig, met het vertalen van die theorie naar de praktijk. Zo verkrijg je ‘echte’, toepasbare kennis.

Doelgroep en bijeenkomsten

In vier bijeenkomsten (in oktober en november 2016) wordt het hele proces behandeld; van kennis over historische tuinstijlen en opstellen van een beheerplan en -visie tot het maken van een werkplan en de daadwerkelijke uitvoering. Deze cursus is dan ook geschikt voor een brede doelgroep; van medewerkers van hoveniersbedrijven tot tuinbazen en beheerders van historische tuinen en parken.

Toelating en docenten

Voor deze cursus moet je een MBO+-niveau hebben. De docenten zijn allen deskundigen die werkzaam zijn op het gebied van historische groen. Na de cursus ontvang je een certificaat van het Gelders Restauratie Centrum. De cursus wordt geleid door Jos Nij Bijvank die in opdracht van provincie Gelderland o.a. de ‘kwaliteitsregeling Kennis & Kunde Historisch Groen’ heeft ontwikkeld.
“De toenemende aandacht voor historisch groen komt tot uitdrukking in zowel meer subsidie als strengere eisen aan vakmanschap. Veel bedrijven voldoen nog niet aan die eisen. Deze cursus helpt daarin. ” aldus Jos.

Terug naar overzicht