Najaarsdata bekend van ‘Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren’ en ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’.

21 mei 2019

Van twee van de populaire opleidingsactiviteiten van het GRC zijn de data voor het najaar van 2019 bekend. De goed gewaardeerde opleidingen vervullen al jaren een voortrekkersrol in een snel veranderende restauratiewereld, voor zowel gebouwd als groen erfgoed.

1. Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren

In deze leergang, een samenwerking van het GRC en de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen (HAN), behandelen we de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed. Duurzaamheid en innovatie lijken een bedreiging voor de historische waarden van het monument, maar zijn dat, mits innovatief toegepast, zeker niét. Ze kunnen zelfs de laatste stap zijn naar, economisch verantwoord, monumentenbehoud. Deze complexe uitdagingen vragen wél  een intensieve samenwerking binnen de restauratieketen. Ze vragen om inbreng van de nieuwste kennis van bijvoorbeeld technieken, materialen en installaties. Én ze vragen om de bereidheid van alle partijen om kennis te delen en te handelen in het belang van de eigenaar én het monument zelf. Het unieke aan deze leergang is, dat de kern wordt gevormd door een bestaand en actueel restauratieproject. Dat project maken we binnenkort  bekend.
De najaarsleergang start op 12 september 2019.
Alle informatie vindt u op onze website.
Wilt u zich direct inschrijven? Kijk dan op de site van de HAN

2. Historische tuinen en parken in theorie en praktijk

In korte tijd is ‘Historische parken en tuinen in theorie en praktijk’, een samenwerking met de Vereniging van Erfgoedhoveniers,  uitgegroeid tot een vaste waarde voor ons groen erfgoed. De inhoud, de expertise van de docenten en de uitvoering worden door de deelnemers zeer goed gewaardeerd. De cursus behandelt hoe je als hovenier of tuinbaas op juiste wijze werkt met historische tuinen en parken en hoe je onderbouwde keuzes kunt maken. Belangrijke onderdelen zijn de ontwikkelingsgeschiedenis van tuinstijlen, het beheerplan, hoe je een werkplan opstelt en welke eisen er gesteld moeten worden aan de uitvoering.  Met deze cursus kun je dus direct aan de slag. “Je gaat met andere ogen kijken” en “Ik heb er een hoop van opgestoken”, zijn veel gehoorde commentaren.
De najaarscursus start op 11 september 2019.
Alle informatie over de cursus en de inschrijvingsmogelijkheden vindt u op onze website.

Terug naar overzicht