Mobiele erfgoedexpositie in de Eusebiuskerk in Arnhem slaat aan bij de basisscholen. Ook deze vrijdag en zaterdag weer te bezoeken.

6 aug 2020

Te warm buiten dit weekend? Kom ‘spelen’ in een koele kerk: 3D-printen, zelf beeldhouwen, boogstapelen, leidekken en nog meer. Er is, vooral voor kinderen van de basisschool, veel te doen in de Eusebiuskerk in Arnhem. Cool en koel in deze warme dagen.

Tentoonstelling met lekker veel zelf doen. ‘Spelen in de kerk’.

Deze maand kun je vrijdags en zaterdags van 10.00 tot 16.00 uur nog terecht in de mooie Eusebiuskerk in Arnhem voor een tentoonstelling waar kinderen lekker zelf aan de slag kunnen. En ook mooi met deze warme dagen; het is altijd lekker koel in de kerk. Op 7, 8, 14, 15 en 22 augustus mogen kinderen zelf aan de slag bij de mobiele erfgoedexpositie. Naast de interactieve werkbank kunnen ze een demonstratie 3D-printen bekijken. Ook mogen ze met zes ‘opdrachtkaarten’ aan de slag. Beeldhouwen, leidekken, metselen, timmeren en steenhouwen kunnen ze aan de hand van de opdrachten ontdekken. En door ‘luchtboogbeelden’ met een verrekijker te spotten leren ze meteen wat luchtbogen zijn en waarom ze voor oude kerken zo belangrijk waren.

Glazen balkons en andere populaire activiteiten.

Charlotte Ponjee begeleidt de tentoonstelling en de activiteiten. Zij is zelf enthousiast over alles wat er te doen is in de Arnhemse kerk uit 1452. “De meeste kinderen willen natuurlijk de glazen balkons bezoeken en komen daarna naar de expositie. In de werkbank hebben we 6 leuke filmpjes over de oude ambachten en onder de jongere kinderen is het boogstapelen favoriet (een boogconstructie maken met een soort grote legostenen). De wat oudere kinderen willen graag met de oude handboren zelf gaten boren, leidekken en zelf beeldhouwen in Speksteen. Dat is een zachte steensoort, die je heel goed kunt bewerken. Maar de demonstratie 3D-printen is bij iedereen wel populair. Ik laat de kinderen van alles zien, en geef ook uitleg aan de ouders. Zo plant je soms een zaadje.”

Voor scholen?

Voor scholen heeft Charlotte nog wel een suggestie. “Met weinig moeite kun je een heel leuk en leerzaam voortraject en een bezoekprogramma in elkaar zetten. Er zijn al ruim meer dan 100 kinderen geweest, en ik denk dat er veel meer basischolen, waar de leerlingen het heel leuk zouden vinden. Als je bijvoorbeeld iets op school vertelt over de Romeinen, dan kun je daar een bezoek met boogstapelen, steen- en beeldhouwen aan koppelen. En iedereen vindt het leuk om een film te zien en dan met de demonstratie 3D-printen af te sluiten. Een leerzaam en leuk uitje.

Kijk voor informatie over de expositie op https://iederzijnvak.info/expositie, ook voor een leuke film over beeldhouwen.

Wil je alvast wat foto’s bekijken over de expositie en de bezoekers?: https://geldersrestauratiecentrum.nl/foto-video/mobiele-erfgoedexpositie-de-eusebiuskerk-arnhem

Terug naar overzicht