Meidi Goh: ambacht en muziek, een inspirerende combinatie

10 mrt 2021

Meidi Goh is student aan de Opleiding Technicus Hout & Restauratie van het GRC. Zij ziet zichzelf later, naast haar liefde voor muziek, als ambachtvrouw in de werkplaats. “Ik vind het ook ‘empowering’ om mijn stoere kant te ontdekken.”

Niet alledaagse combinatie

Als je Meidi Goh op het internet zoekt, dan krijg je vooral haar muzikale kant te zien. Zij speelt ‘oude’ instrumenten als viool, viola da gamba en vedel. Zij schrijft ook liedjes, waarin Folk en andere stijlen samenkomen. Met haar solowerk en gastband ‘Heartstrings’ is zij voor deze zomer geboekt voor muziekfestival Castlefest op Kasteel Keukenhof. Daarnaast speelt ze in de Middeleeuwse Folkband Imbue. Maar als je zo gepassioneerd bent over muziek, dan dringt de vraag zich op, waarom je ook zou beginnen aan een bouwopleiding.

Terugkijkend toch wel logisch

Het lijkt dan namelijk niet logisch om voor zo’n ‘ruwe’ branche als de bouw te kiezen. Maar het blijkt heel verklaarbaar. “Ik vind het fijn om met mijn handen dingen te creëren en ik zocht naar een wat meer zekere bron van inkomsten. Deze combinatie is heel mooi, ” zegt Meidi. “Zelfstandige musici verdienen in deze tijd natuurlijk niet veel, maar los daarvan, dat maken van tastbare, praktische dingen heeft er bij mij ook altijd in gezeten. Op de kunstacademie ben ik afgestudeerd op toegepaste kunst en later heb ik ook een cursus vioolbouw gedaan. Daar heb ik een simpele viool gebouwd en daarvoor een vossenkopje gesneden. Dat vond ik heerlijk om te doen. En deze studie combineert hout, ambacht, geschiedenis, toegepast nut en schoonheid.”

Eerste ervaringen

“Hoewel ik niet veel ervaring had, vond ik het direct interessant. Deze opleiding biedt me veel verschillende elementen. Ik vind het leuk om in de werkplaats te werken en ik leer veel, ook over zaken die niet direct met hout te maken hebben, zoals metselen, beton en bouwtechniek. Dat vond ik in eerste instantie wel uitdagend, maar het is noodzakelijk en heel interessant, en de docenten hebben blijkbaar ook wel vertrouwen in mij.” In Meidi’s eerste stages heeft ze meegeholpen met de kaprestauratie van een oude kerk en de renovatie van een arbeidershuisje. “Het was een totale renovatie van isolatie, keuken en badkamer, maar met zichtbaar respect voor oude elementen en materialen. Dat vond ik inspirerend om te zien.”

Ook de bouw verandert

De Bouw is nog wel een traditionele branche, met weinig oog voor vrouwen en vrouwelijke inbreng, maar Meidi ziet wel degelijk veranderingen, hoewel langzaam. “Het is nog pionieren. Dat ik mijn zoontje van zes eerst naar school moet brengen is nog geen makkelijke boodschap, laat staan als ik part time zou willen werken. Bedrijven waar je als ploeg moet samenwerken zijn daarin natuurlijk minder flexibel, dan werkplaatsen waar je zelfstandig je werk kunt doen. Mede daarom zou ik dat graag later doen. Nu zijn die aanpassingen nog niet vanzelfsprekend, maar er is, denk ik, in de toekomst vooral behoefte aan gepassioneerde ambachtslieden, zoals ik wil worden. De rest komt wel.”

Wil je wat meer weten over de Meidi’s muzikale kant?

  1. Meidi makes music: https://www.facebook.com/MeidiMusic/
  2. https://www.youtube.com/channel/UCiK8uA1WwCG2oFBtDdVS6lw
  3. Imbue: https://www.facebook.com/ImbueFolk/
  4. https://castlefest.nl/nl
Terug naar overzicht