Meester en gezel – ieder z’n vak: expositie in Winterswijk staat op z’n plaats.

9 jun 2019

De mobiele erfgoedexpositie van het GRC staat sinds afgelopen weekend in de St. Jacobskerk in Winterswijk. De bedoeling ervan is jongeren enthousiast te maken over onze mooie restauratievakken.

Meester en gezel

Gelderland telt duizenden unieke monumenten. Het GRC draagt bij aan het behoud daarvan met kennis, cursussen en erkende vakopleidingen voor toekomstige specialisten en professionals in de restauratiebranche. Er is echter ook een nieuwe generatie vaklieden nodig. Daarom is het GRC, in samenwerking met de provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk, gestart met het project ‘Meester en gezel – ieder z’n vak’. Met dat project wil het GRC de mooie restauratievakken promoten bij jongeren. In een blog van half maart vertelden we daar al over.

Mobiele expositie

Onderdeel van het project is een mobiele expositie. Een Volkswagenbusje van het GRC is van een speciale ‘wrap’ voorzien en ingericht om die expositie te vervoeren. Vanaf afgelopen weekend staat de expositie in de kerk. Hij is gegoten in de vorm van een grote werkbank, met een kolomboor, bankschroeven, plakkaten en een touchscreen, waarin uitgelegd wordt hoe mooi de restauratievakken zijn. De werkbank is vrij makkelijk weer uit elkaar te nemen, in het busje te laden en op een volgend project weer op te bouwen. Tot en met september blijft  hij echter in Winterswijk staan. Een officiële  opening heeft nog niet plaatsgevonden. Dat zal waarschijnlijk na de schoolvakanties worden.

Bezoek de kerk en de expositie

Verschillende regionale en lokale kranten besteedden aandacht aan de expositie, zoals het Achterhoek Nieuws en de Winterswijkse Weekkrant.  Dat leidde in het Pinksterweekend al tot veel bezoek. Als je zelf eens wilt gaan kijken, de openingstijden staan op de website van de kerk.

Terug naar overzicht