LIER legt in 2020 Kasteel Neerijnen onder het verduurzamings-vergrootglas.

25 jun 2020

Ook in 2020 organiseren GRC en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) vanaf september de leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren van gebouwd erfgoed (LIER). Zoals bekend draait deze uitstekend gewaardeerde leergang altijd om een actueel restauratieproject. Dit jaar is dat het prachtige Kasteel Neerijnen in de gemeente West Betuwe; een project om je vingers bij af te likken. De deelnemers leren in korte tijd heel veel – van de docenten én van elkaar.

Inhoud vijfde LIER

Op 29 oktober 2020  is de start van de Leergang, maar de uiterste inschrijfdatum is 15 oktober. We behandelen de toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor monumentaal en beeldbepalend gebouwd erfgoed. Je krijgt de kans om, onder leiding  van topprofessionals, in een multidisciplinair team, een innovatief restauratieplan te maken voor een historisch monument. De Leergang bestaat uit zeven, tweewekelijkse bijeenkomsten. Onderwerpen die gedetailleerd aan bod komen zijn o.a. historische waardebepaling, architectonische interventies, kosten, opbrengsten en financiering, installaties, bouwfysica, energiesystemen etc.  Maar ook creativiteit en innovatief samenwerken krijgen veel aandacht, en die toevoeging vinden veel deelnemers van grote waarde.

De kracht van multidisciplinair samenwerken

Naast de grote kennis en het enthousiasme van de docenten, komt in de evaluaties van eerdere leergangen het samenwerken met de andere disciplines altijd naar voren als een grote meerwaarde.  Deelnemers zeggen daardoor in staat te zijn, “te werken mét de inbreng van anderen, in plaats van die als weerstand te ervaren.” “Nu weet ik dat uitzoomen, het project als geheel bekijken en de bijdrage van de anderen meenemen, veel kan opleveren.” “ Niet per se mijn eigen, maar de bèste oplossing moet naar boven komen.”

Actueel restauratieproject: Kasteel Neerijnen

In 2020 hebben voor deze vijfde leergang wel een héél speciaal project kunnen selecteren, Kasteel Neerijnen in de gemeente West Betuwe. Dit kasteel, ook wel ‘Huis’ genoemd, vormt met Kasteel Waardenburg één landgoed. Het heeft een bewogen geschiedenis, die teruggaat tot 1350. Willem van Oranje heeft Waardenburg in 1574, na een beleg grotendeels in de as gelegd. Daarop namen de heren ‘Van Waardenburg en Neerijnen’ hun intrek in Neerijnen. Het is in de 18e eeuw verbouwd en nog laat in de 19e eeuw met een aanbouw uitgebreid.

Alle bijeenkomsten zijn op Neerijnen zelf

In 1980 heeft de gemeente Neerijnen, na weer een verbouwing, er zijn intrek in genomen. En daar ligt voor een groot deel de uitdaging. De nieuwe eigenaar, de Stichting Geldersch Landschap & Kastelen (GLK), wil het graag verhuren. Maar daarvoor moet er eerst een goed verduurzamingsplan komen, want onbetaalbare monumenten hebben geen toekomst. Wat het leereffect dit jaar enorm kan vergroten, is dat alle bijeenkomsten op Neerijnen zelf gehouden kunnen worden. Het studie-object is dus altijd bij de hand. Na deze leergang ga je je werk zeker anders bekijken en anders doen.

Meer weten of direct inschrijven?

Wil je meer weten over LIER? Kijk op onze website
of schrijf je direct in via de HAN
Wil je meer informatie over Kasteel Neerijnen: https://spark.adobe.com/page/EIbLTg4fzSCah/

Terug naar overzicht