Leerbedrijf Botterstichting Elburg bestaat 12,5 jaar

29 feb 2024

Het Leerbedrijf van de Botterstichting Elburg leidt stagiairs op in het restaureren van de Elburger platbodems. Daarmee geeft de stichting deze kennis en kunde door aan volgende generaties en houdt ze de iconische visserschepen in goede staat als varend erfgoed. Het Leerbedrijf bestaat nu 12,5 jaar; reden voor een klein feestje. Het GRC en de stichting werken sinds eind 2022 samen.

‘Botter Proat’
Op 28 februari vond, ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van het leerbedrijf, de officiële overhandiging plaats van het eerste exemplaar van een speciale editie van magazine ‘Botter Proat’. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg kreeg het uit handen van leermeester Cees Leusink. Hij was duidelijk blij met wat de stichting telkens weer voor elkaar krijgt. “..namens de gemeente van harte gefeliciteerd met dit unieke project. Op deze manier lukt het de Botterstichting Elburg, met 200 vrijwilligers, om dit oude ambacht levend te houden voor nieuwe generaties stagiairs en ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Botterstichting
De ‘Stichting tot behoud van de Elburger botters’, zoals die officieel heet, zet zich sinds 1975 in om het cultuurhistorisch varend erfgoed, de kennis van de bouw en restauratie van vissersschepen en de historische binnenhaven in ere te herstellen, te behouden en levend te houden. De lokale boten in Elburg ontwikkelden zich vanaf 1750 tot visserschepen die zeer geschikt waren voor het ondiepe water van de Zuiderzee, de  botters. In de loop der tijd raakten ze echter in onbruik en verdween ook de specifieke kennis van de (hout)bouw. De Botterstichting probeert die kennis te behouden en door te geven. Daarmee is al een aantal varende monumenten van de ondergang gered en is ook hun geschiedenis bewaard gebleven voor latere generaties. De stichting heeft nu al acht  botters in de vaart.

Provincie
Onder een aantal andere sprekers was ook Tom Pegels, namens de Provincie Gelderland. “We zijn als provincie al heel lang betrokken bij vernieuwingstrajecten in dit gebied in Elburg, ”vertelde hij. “Het Leerbedrijf is van begin af aan een prachtig project geweest voor mij. De provincie vindt het restauratie-ambacht – onder leiding van Cees, die z’n werk als scheepstimmerman en praktijkopleider hier heel goed doet – heel belangrijk. En dat zal in de toekomst ook zo blijven.” Voorzitter  van de stichting, Henk Walles, noemde in zijn dankwoord het Leerbedrijf “…de ziel van onze stichting. We mogen dankbaar zijn voor de onvoorwaardelijke steun die Tom namens de provincie gaf, fondsen, ons lokale bedrijfsleven, de Werkgroep Leerbedrijf en onze Leermeester Cees! En laten we hopen dat we hier over 12,5 jaar weer staan…”

Kijk voor meer informatie over de stichting op: https://prd.botterselburg.nl/ en bekijk hieronder een korte impressie van het werk van het Leerbedrijf op de site van De Gelderlander: https://www.gelderlander.nl/videos/productie/leerbedrijf-botterstichting-elburg-bestaat-12-5-jaar-427433?redirected=true&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Terug naar overzicht