Kennisnetwerk Innovatie en Duurzaamheid Gelderland op Landgoed Schouwenburg
Op donderdag 4 februari 2016 vond, op initiatief van het GRC, de eerste bijeenkomst plaats van het ‘kennisnetwerk Innovatie en duurzaamheid in de restauratie in Gelderland’.
Er was duidelijk behoefte aan. Wordt dus vervolgd.
Landgoed Schouwenburg
We waren te gast op het landgoed Schouwenburg waar Fenneken Anneveld (architecte en eigenaar) een gezelschap van 25 personen informeerde over de duurzaamheidsmaatregelen die zij genomen heeft om het landgoed in goede en energiezuinige staat te brengen. Zij ging vooral in op de betekenis van goed opdrachtgeverschap en het belang van samenwerking tussen alle betrokken partijen. We kregen ook een rondleiding door het prachtige Huis Schouwenburg, dat een goed voorbeeld is van wat er op dat gebied mogelijk is. De oudste vermelding van Schouwenburg dateert van 1333, maar we weten niet of er toen al een huis stond. Dat was in ieder geval wel het geval in 1623. De historische buitenplaats was in de loop der eeuwen in handen van vele adelijke families zoals Van Zuylen van Nijevelt en Van Dedem.
Duurzaamheid en energiebesparing
In 2010 kwam het in handen van de huidige eigenaren, die bij de restauratie veel aandacht hebben besteed aan duurzaamheid, zonder het historische karakter geweld aan te doen. Zo liggen er -onzichtbaar- zonnecollectoren op het dak, wordt er gestookt op houtpellets en is het huis voorzien van lage-temperatuur-wand- en vloerverwarming. Dit leidt, naast toekomstbestendigheid, gelukkig ook tot een substantiële besparing op de energiekosten. Voor dit soort buitenplaatsen vormen die vaak een enorme kostenpost.
Delen van kennis en kunde
De deelnemers aan de bijeenkomst vormden een goede mix van eigenaren van gebouwd erfgoed, architecten, aannemers, installateurs, adviseurs en ambtenaren. Joop van Burk zette voor hen de doelstellingen van het kennisplatform uiteen: elkaar ontmoeten op interessante locaties en het bespreken van belangrijke thema’s. Daarnaast zijn vooral het in alle openheid delen van kennis en kunde en het netwerken in ieders belang. Dat is nodig om noodzakelijke en vernieuwende stappen te kunnen zetten in de provincie Gelderland.
Gelukkig kunnen we vaststellen dat er duidelijk behoefte aan was en dat het van enthousiasme borrelde en bruiste! Aan het eind van de bijeenkomst werd een aantal suggesties gedaan voor een vervolg en spraken de deelnemers de wens uit op niet al te lange termijn weer bij elkaar te komen. Wordt dus zeker vervolgd!