Kennisnetwerk D en I op 6 november: Infraroodverwarming bij monumenten

20 nov 2019

Dat er op het gebied van infrarood-verwarmingstechnieken veel aan de hand is, dat wisten de leden van het netwerk wel. Maar zij lieten zich heel graag uitgebreid bijpraten door verschillende experts op het gebied van kosten, opbrengsten, mogelijkheden en beperkingen bij het gebruik van infrarood bij monumenten.  

Kennisnetwerkbijeenkomst D&I

Het kennisnetwerk Duurzaamheid en Innovatie van het GRC en de Gelderse Monumentenwacht bestaat uit eigenaren van gebouwd erfgoed, architecten, aannemers, installateurs, adviseurs en ambtenaren. De doelstelling is het bespreken van belangrijke thema’s op relevante en interessante locaties. Het in alle openheid delen van kennis en kunde is in ieders belang en noodzakelijk om vernieuwing te kunnen doorvoeren in de provincie Gelderland.

Infraroodverwarming

Op 6 november waren de leden van het netwerk de gast van GFSC Consultants; ‘Consultants & Engineers in sustainable business development’. Die ‘sustainable development’ was, in de vorm van infrafroodverwarming bij monumenten, het centrale onderwerp van de bijeenkomst. Ron van Wijk, lid van het kernteam van het kennisnetwerk D&I, nam de netwerkleden mee in de ontwikkelingen en toepassingen van infraroodverwarming bij monumenten. Bij monumenten spelen, voor wat betreft duurzaamheid, natuurlijk extra voorwaarden en complicaties.

Winterswijk

De bijeenkomst vond plaats in Winterswijk, waar de 25 aanwezigen eerst de voormalige HBS bezochten. Het prachtige pand wordt op dit moment gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming; een combinatie van woningen en een hotel. Op dit project worden verschillende duurzame technieken en innovaties toegepast, waaronder infraroodfolie in de vloeren van de appartementen. De netwerkleden lieten zich voorlichten, door de toekomstige eigenaren en de producenten van de infraroodfolie, over techniek en toepassing. In de verschillende appartementen was ook te zien hoe de verwarming werd aangebracht.

Uitgebreide toelichting

Na het projectbezoek belichtte Van Wijk de ontwikkelingen in infraroodverwarming. In een uitgebreide presentatie behandelde hij de techniek, de verschillende mogelijkheden, toepassingen en vormen van deze energiezuinige verwarming. Ook een groot aantal producten zoals infraroodfolie, -panelen, -verf en – matten, inclusief voor- en nadelen en mogelijke toepassingen, passeerden de revue. Daarnaast kwamen verschillende andere manieren van verwarmen (bijv. de warmtepomp) aan bod en liet Ron diverse restauratieprojecten zien, waar infraroodverwarming is toegepast. Het was inhoudelijk een zeer sterke bijeenkomst, wat te merken was aan de vele vragen en discussiepunten, en dat is precies de bedoeling van het Netwerk Duurzaamheid & Innovatie.

Terug naar overzicht